Audit není, dva miliony za něj také ne. Bývalý šéf CzechInvestu za to dostal podmínku

Bývalý ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek nepravomocně dostal za proplacení neexistujícího personálního auditu 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Roční podmíněný trest udělil soud také Zdeňku Hurskému, který měl audit vypracovat. Hurský s Křížkem však tvrdí, že audit skutečně vznikl. Proti rozsudku se mohou odvolat.

Obžaloba vycházela z policejní prohlídky v agentuře, při které policisté personální audit, který stál CzechInvest dva miliony korun, nenašli. Navíc Křížek audit objednal u svého známého Hurského, který se takovým poradenstvím podle policie nezabývá. Křížkovi s Hurským hrozilo za podvod až osm let vězení. Sami tvrdí, že audit ve skutečnosti vznikl.

Obvodní soud pro Prahu 2 se zabýval personálním auditem v CzechInvestu již podruhé. Případ mu vrátil městský soud, na který se obrátil státní zástupce, když obvodní soud obžalované původně osvobodil. K městskému soudu se může případ vrátit i podruhé. Rozsudek totiž není pravomocný, je možné znovu se odvolat.

Miroslava Křížka do čela CzechInvestu jmenoval v září 2010 tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Křížek stál v čele státní agentury do srpna 2012, kdy byl odvolán Kocourkovým nástupcem Martinem Kubou (ODS) kvůli zadání zakázky firmě, kterou údajně vedl Křížkův známý.

Vydáno pod