Podpis smlouvy VZP a Protonového centra nebyl trestný, rozhodl soud

Bývalého nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Antonína Pečenku zprostil soud obžaloby v případu smlouvy s Protonovým centrem – zatím nepravomocně. Obžaloba ho vinila ze zneužití pravomoci. Podle soudu ale Pečenkovo jednání nebylo trestným činem.

Antonína Pečenku přivedl do VZP v roce 2005 tehdejší ministr zdravotnictví David Rath kvůli dluhům pojišťovny, po skončení jeho nucené správy zůstala pojišťovně mimo jiné smlouva s Protonovým centrem. Obvodní soud pro Prahu 3 nyní nepravomocně rozhodl, že jejím podepsáním nespáchal někdejší nucený správce trestný čin v úmyslu opatřit protonovému centru značný prospěch.

Podle obžaloby Pečenka podpisem zneužil pravomoc, protože VZP nevypsala výběrové řízení a o kontraktu navíc nevědělo ministerstvo. Podle soudu sice uzavření smlouvy z roku 2006 provázela řada nestandardních okolností, Pečenkovo jednání však nebylo trestným činem.

„Soud se zabýval otázkou, jakýže neoprávněný prospěch mohl být ze smlouvy získán za situace, kdy smlouvy s protonovým centrem nyní mají uzavřeny všechny pojišťovny v České republice za daleko nevýhodnějších podmínek, než by měla VZP, kdyby byl ten kontrakt uzavřen,“ poukázal předseda senátu Radek Mařík.

Antonín Pečenka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Smlouva, kvůli které stanul Pečenka před soudem, byla smlouvou o smlouvě budoucí mezi VZP a Protonovým centrem. Ta měla platit patnáct let a zařízení zaručit 26 tisíc korun za jedno ozáření. Pojišťovna ale později v arbitráži dosáhla zrušení kontraktu. Na jiné smlouvě se však VZP a protonové centrum nedohodly, po sporech o cenu ozařování oznámila VZP, že bude své pacienty posílat na protonovou léčbu do Mnichova.

Vydáno pod