V Břeclavi začala demontáž nepotřebného tábora pro uprchlíky

V areálu nevyužívané věznice v Břeclavi-Poštorné začala v pondělí demontáž tábora pro 300 uprchlíků. Ten nechalo počátkem září vybudovat ministerstvo vnitra kvůli obavě z velkého přílivu migrantů, tábor ale nebyl potřeba a po celou dobu zůstal osiřelý. Demontáž by měla být hotová ve čtvrtek, pak by měla Poštorná začít sloužit jako věznice.

Tábor tvoří stavební buňky a stany – vše by mělo zmizet do čtvrtečního večera, uvedl břeclavský starosta Pavel Dominik (Pro region). „Z dnešního pohledu se může zdát, že stavba tábora byla zbytečná. Nicméně vznikl za situace, která byla vážná a kdy hrozilo, že k nám budou přijíždět běženci ve velkém počtu. Jsem rád, že tábor zůstal po celou dobu osiřelý,“ podotkl starosta.

Stavební buňky už si odvezla Správa uprchlických zařízení, ve středu a ve čtvrtek pak bude povoláno přibližně 90 hasičů, kteří složí a odvezou 25 stanů s vybavením.

Krátce poté by měla Poštorná zahájit provoz jako věznice pro 200 odsouzených. Protože do tamních objektů budou umístěni vězni, starosta nepředpokládá, že by při případném zhoršení situace mohl v Poštorné znovu vzniknout tábor pro běžence.