Na Krejčíře stále čeká české vězení, s dovoláním neuspěl

Až Radovan Krejčíř přicestuje do Česka, čeká na něj vězení. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání k rozsudku o daňovém úniku, který přispěl k jeho souhrnnému trestu na 10,5 roku. Soud rozhodl v neveřejném jednání již dříve, nyní usnesení zveřejnil.

Krejčířovi obhájci si v dovolání stěžovali na verdikt Městského soudu v Praze, který označili za nedostatečně podložený důkazy. Rozsudek byl podle obhajoby v rozporu s listinou základních práv a svobod.

Nejvyšší soud to však odmítl, dokazování bylo podle něj v pořádku. „Vyplývá zjevná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením a učiněnými skutkovými zjištěními na straně jedné a právními závěry soudů na straně druhé,“ stojí v usnesení.

Radovan Krejčíř, který nyní pobývá v jihoafrické vazební věznici, má jít za mříže i v Česku kvůli půlmiliardovému daňovému úniku: Spolu s dalšími třemi lidmi zneužíval při dovozu benzinu a nafty z Německa povolení nezajišťovat celní dluh. Vyhýbal se tak placení na hranicích a současně nehradil dluhy v zákonné desetidenní lhůtě.

Nejvyšší soud odmítl, že by šlo o normální obchodní praktiky. Krejčířovo jednání naopak vykazovalo „zcela zjevné znaky běžného kriminálního počínání“.

Trest, který si má Krejčíř v Česku odsedět, je souhrnný i za jiné trestné činy. Kromě daňového úniku, kterým se zabýval Nejvyšší soud, byl pravomocně odsouzen také za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Trest 10,5 roku je proto souhrnný. Další zpřísnění Krejčířovi hrozí za údajnou snahu vytunelovat státní podnik Čepro a přípravu vraždy celníka.