Získat řidičák na motorku je od listopadu složitější. Autoškoly podraží

Události: Nové zkoušky pro motocyklisty (zdroj: ČT24)

V autoškolách platí od listopadu nová pravidla pro získání řidičského oprávnění na motocykl. Uchazeči musí nejprve před očima zkušebního komisaře uspět na dvanácti zkušebních tratích, teprve až poté vyrazí do ostrého provozu. Policie vzhledem k tragickým statistikám nehod motocyklistů nová pravidla vítá.

Podle pravidel platných do konce října 2015 musel každý uchazeč o řidičské oprávnění na motocykl absolvovat 27 hodin teorie, 4 hodiny zdravotní přípravy a 13 hodin jízdy na silnicích. Zdatnost řidičů zjišťovali zkušební komisaři až v ostrém provozu. A to se má od 1. listopadu změnit.

Nově bude muset každý motorkář nejdřív prokázat, jak zvládl 12 pevně stanovených testů na cvičišti. Půjde například o slalom ve 40kilometrové, ale také ve čtyřkilometrové rychlosti nebo úhybný manévr před překážkou. Už tyto testy bude hodnotit komisař, teprve až poté vyrazí na silnici.

Brzdná dráha
Zdroj: ČT24

„Samozřejmě je to náročnější. Zase když vezmeme v úvahu nehody motorkářů, tak bylo potřeba náročnost zkoušky zvýšit,“ míní instruktor Autoškoly ÚAMK České Budějovice František Špale.

Jedním z nejnáročnějších testů je test stability. Uchazeč o řidičské oprávnění musí při velmi nízké rychlosti prokázat schopnost střídat obě nohy při zastavování. „Je to zejména z toho důvodu, aby dokázal, že se umí pohybovat s motocyklem například v koloně,“ vysvětluje Špale.

Autoškola se může prodražit

Nové testy přizpůsobené novým pravidlům představují pro autoškoly vyšší náklady. Ty se samozřejmě promítnou také do cen jednotlivých kurzů. Současných 13 hodin jízd navíc údajně nebude řadě uchazečů stačit, cena za řidičák tak může vzrůst až o několik tisíc korun.

Přísnější testy v autoškolách však nebudou platit úplně pro všechny. Například řidiči aut, kteří mohou z vozu přesednout na menší typ motorky, žádné testy absolvovat nemusí.

„Je prokazatelné, že ti, kdo přesedají na skútry s variátorem, kteří nemají zkušenosti z motocyklu, tak jsou častými účastníky nehod,“ tvrdí mluvčí ÚAMK Igor Sirota. A právě těmto řidičům BESIP doporučuje zajistit si kondiční zkoušky nebo si jednotlivé trasy dané vyhláškou vyzkoušet alespoň na prázdném parkovišti.

Ceny autoškol
Zdroj: ČT24