Zvlášť zranitelné oběti: Senioři mají mít nově postavení jako děti

Pohled Událostí: Zvláštní přístup k obětem z řad seniorů (zdroj: ČT24)

Policie i soudy mají nově jednat se seniory se zvláštním ohledem. Podle novely, kterou bude v pondělí řešit vláda, mají mít lidé nad 60 let v právním řádu stejné postavení, jako třeba děti. Budou vyslýcháni v soukromí, pouze speciálně vyškolenými vyšetřovateli. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti by taky mělo skončit zahlcování obětí dlouhými výčty práv a povinností.

Právě kvůli menšímu povědomí o současném světě práva, obchodu i zločinu působí senioři bezmocněji. A pachatelé si je rádi vybírají. Taky proto, že starší lidé se často bojí nebo stydí zločin oznámit.

Počty trestných činů páchaných na seniorech
Zdroj: ČT24

„Senioři by určitě přivítali, že pokud jednou absolvují výslech na policii, nebudou ho už muset opakovat. To je právo zvlášť zranitelné oběti,“ vysvětluje Jitka Čádová z Probační a mediační služby.

Další výhodou je možnost bezplatné právní pomoci. Zvlášť zranitelná oběť se také už nedostane do kontaktu s pachatelem. A její výslechy vedou vyškolení policejní specialisté ve zvláštních místnostech. Oběť v nich vyslýchá pouze jediný vyšetřovatel. Ostatní účastníci výslechu - jako soudce nebo advokáti sedí vedle. Oběť je ale přes polopropustné zrcadlo nevidí.

Speciální výslechová místnost
Zdroj: ČT24

Citlivější mají být policisté k seniorům taky při poučování o jejich právech a povinnostech. Předloňské zavedení právní normy o obětech trestných činů totiž přineslo navíc desítku stránek, se kterou se musí každý poškozený seznámit.

„Paradoxně od 1. srpna 2013 má oběť mnohem více práv, ale mnohem méně ta práva, která znala už dříve, využívá. Protože jim prostě nerozumí,“ potvrzuje soudce a viceprezident Bílého kruhu bezpečí Tomáš Durdík.

Úprava zákona dává možnost se zdlouhavému poučování vyhnout. Policisté pak budou mít nově povinnost oběti pomoct najít azylový dům nebo jiné náhradní bydlení.

Nejčastěji páchané trestné činy na seniorech
Zdroj: ČT24