Policie koupí drogové testery za 100 milionů, při zadržování řidičáků bude mírnější

Policie koupí testy na drogy za sto milionů (zdroj: ČT24)

Policie letos koupí přes dvě stě tisíc testů na drogy za téměř sto milionů korun. Zejména dopravní hlídky je používají stále častěji, a tak roste i počet řidičů postihovaných za jízdu pod vlivem omamných látek. Praxe ale ukázala, že všechny testery nejsou spolehlivé – policie proto částečně zmírní postup při zadržování řidičských průkazů.

Od roku 2010 stoupá každým rokem zhruba o čtvrtinu počet řidičů, kteří jezdí pod vlivem návykové látky. Řidiči pod vlivem drog přitom loni způsobili přes dvě stovky dopravních nehod, při nichž zemřeli čtyři lidé. Škody, které způsobují řidiči pod vlivem alkoholu nebo drog, se pohybují ve stovkách milionů korun – jen loni to bylo čtvrt miliardy. Letos dopravní policie otestovala asi 32 tisíc lidí – ve dvou a půl tisících případů s pozitivním výsledkem.

Testy ale někdy ukáží přítomnost drog i tam, kde nejsou. „V případě, že bude u řidiče proveden test na přítomnost návykových látek s pozitivním výsledkem a z chování řidiče, případně z odborného lékařského vyšetření nebude patrné ovlivnění, není doporučeno využívat oprávnění zadržení řidičského průkazu,“ říká ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Říjnové nehody si vyžádaly 49 obětí – o šest méně než loni

Na českých silnicích v říjnu zahynulo zatím 48 lidí, což je o sedm méně než ve stejném období loňského roku. Nejtragičtější říjnová statistika je z roku 1995, kdy si nehody vyžádaly 168 obětí. Celkem letos na silnicích dosud zemřelo 540 lidí, o 12 více než za stejné období loňského roku.

V porovnání s ostatními měsíci letošního roku patří říjnová bilance k těm relativně méně tragickým. Nejméně lidí zahynulo na silnicích v lednu (34), méně usmrcených než v říjnu bylo ještě v únoru, březnu a dubnu. Nejvíce životů mají letos na svědomí zářijové nehody, při nichž zemřelo 79 lidí.

V říjnu se nejvyšší počet obětí v jednom dni vyšplhal na čtyři, což bylo ve středu 14. října a v pátek 30. října. Naproti tomu v období od 21. do 23. října při nehodách nikdo nezemřel, stejně jako ještě v dalších třech dnech v měsíci.

Vydáno pod