Vznik Československa pozvedl Slovensko, prohlásil Andrej Kiska

Vznik samostatné Československé republiky 28. října 1918 znamenal historický průlom v dějinách Slovenska a nový stát byl přínosem pro Slováky. V prohlášení k 97. výročí založení společného státu Čechů a Slováků to dnes uvedl slovenský prezident Andrej Kiska.

„Stali jsme se spolutvůrci nového státu, který zaručoval občanská práva a na mezinárodní scéně vystupoval jako příklad demokratického režimu, jako obhájce spolupráce a míru. Jeho zakladatelé Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik mu dali do vínku posvátnost svobody, parlamentní demokracii a humanitní ideály,“ uvedl prezident.

Otevřely se nové možnosti

Andrej Kiska vyjádřil přesvědčení, že vznik Československé republiky pozvedl Slovensko. „Během jeho existence vznikly vzdělávací, kulturní, společenské i politické organizace, slovenský národ se politicky i sociálně dotvořil. Pro široké vrstvy obyvatelstva se otevřely do té doby nepoznané možnosti navštěvovat slovenské školy a uplatnit se ve veřejném životě,“ píše se v prohlášení slovenského prezidenta.

Československá republika za krátké období svého fungování nevyřešila všechny problémy, kterým čelila. Z jejího demokratického ducha, principů a hodnot, o které se opírala, mohou však dodnes čerpat Slovensko i Česko coby nástupnické státy někdejšího Československa.
Andrej Kiska
slovenský prezident

„I v současném období, kdy je demokracie ve světě vystavena zkouškám a když ji i u nás doma nejednou provázejí pochybnosti a kritika, si můžeme uvědomit, že máme šanci obstát i díky neocenitelné historické zkušenosti s demokracií, kterou jsme získali díky založení Československa,“ uvedl Kiska.

Slovenská média u příležitosti výročí založení Československa připomněla, že tento den je v Česku na rozdíl od Slovenska státním svátkem.