I'm from Czech Republic. Tisíce žáků se v cizině učí jazyky

Podívat se do zahraničí a zlepšit si své jazykové dovednosti – to vše zdarma. Takovou možnost má letos sedmapadesát tisíc žáků českých škol. Ministerstvo školství na jazykové pobyty rozdělilo jednu a půl miliardy korun. Vůbec nejvíc žáků vyjíždí do Velké Británie.

Zlepšit svou němčinu i angličtinu, výslovnost i slovní zásobu. Cíl s jakým letos do ciziny míří tisíce žáků. Někteří už se dokonce vrátili. Třeba žáci Základní školy v Židlochovicích. „Zaujalo mě, že oni neříkají, že už jsou plní, že už nebudou, ale říkají nothing, jako že nic... to jsem nevěděl,“ chválil si pobyt Jakub Latta.

Do Velké Británie s Jakubem vyjela celá skupina jeho spolužáků. Hlavně díky tomu, že vše bylo zdarma. Ministerstvo školství letos na zahraniční pobyty poprvé vypsalo dotaci, která výjezdy kryla ze sta procent. „Běžná cena se pohybuje kolem deseti tisíc korun. Dřív jsme neměli možnost vyslat některé žáky, kteří byli sice výborní, ale finanční situace v rodině jim to prostě neumožňovala,“ uvedl zástupce ředitele ZŠ Židlochovice Jakub Janča.

Jakub Janča ze ZŠ Židlochovice o jazykových pobytech (zdroj: ČT24)

Zájem byl i podle ministerstva velký. „Celkem nám projekty podalo víc než 2700 škol, celkové požadavky na alokaci byly jedna a půl miliardy korun,“ upřesnil náměstek ministryně školství Václav Velčovský.

Bylo málo času, zní ze škol

Podle vedení škol ale úřad přiklepl peníze na poslední chvíli. Konec roku – dokdy musí školy dotaci vyčerpat – je tak pro některé šibeničním termínem, jinak o dotaci přijdou. „Jazykové pobyty mají hodnotu nad dvě stě tisíc korun, takže jsme museli zorganizovat výběrové řízení. Hlavní komplikace byla v tom, abychom vůbec stihli pobyty nasmlouvat a najít nějakou agenturu, která to pro nás udělá,“ potvrdil Janča.

Těm, kdo se o úspěšné žádosti dozvěděli až o prázdninách, tak na přípravu, výběr pobytu a sladění termínů zbylo jen minimum času. Ministerstvo se hájí. „Museli jsme vyjednávat s EU, abychom nenarušili hospodářskou soutěž. Z tohoto důvodu se jednání protáhla skoro až na půl roku,“ vysvětlil Velčovský.

I přes komplikace letos díky stoprocentní dotaci vycestovalo do zahraničí na osm tisíc učitelů a 57 tisíc žáků. Mezi nejaktivnější patřily školy v Jihomoravském kraji, které poslaly hned za Moravskoslezským krajem nejvíc žádostí. Naopak v Karlovarském kraji nabídky využila necelá osmdesátka škol.