Vyšší zdanění hazardu se přiblížilo

Vyšší zdanění hazardu zřejmě bude. Předpokládá to vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila sněmovna. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS sice zablokovaly schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení, ale díky zkráceným lhůtám by poslanci mohli normu schvalovat zřejmě už v polovině listopadu.

Odvody z hazardu příští rok zřejmě vzrostou, sazby mají být stanoveny na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. 

Kabinet tak na svém pondělním jednání rozhodl i bez předkladatele zákona, ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten podle médií odjel s dětmi na dovolenou do Dubaje. Bylo to přitom hnutí ANO, které minulý týden o mimořádné jednání Sněmovny požádalo. „Není důvod, abychom projednávání tohoto návrhu oddalovali,“ uvedl premiér a dodal, že z rozhodnutí kabinetu Babiše v dolní parlamentní komoře nahradí ministr dopravy Dan Ťok.

Nepřítomnost ministra financí pak jeho straničtí kolegové omlouvali přáním premiéra a dalších politiků mít ve čtvrtek a v pátek kvůli školním prázdninám volno.

„Jestli tam pan ministr nebude a současně trval na svolání mimořádné schůze pro své body, které neuměl předložit včas, tak to si dělá legraci z koho, z nás ze všech?“ reagoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro ČT. „Uráží mne, jakým způsobem se jedná s Poslaneckou sněmovnou a veřejností,“ dodává předseda ODS Petr Fiala. Těší ho alespoň to, že je Babiš na dovolené v Dubaji, a ne třeba v Las Vegas, které je hazardem proslulé.

Úterní schůze navíc začala výjimečně v pravé poledne, ačkoli běžně usedají poslanci do lavic až o dvě hodiny později. Důvodem je rozsáhlý počet věcí k projednání,  celkem 17 bodů. Na co nezbyde čas, k tomu se Poslanecká sněmovna vrátí na začátku listopadu. 

Práce rychlá, nebo ukvapená? Opozice se s koalicí neshodne

Opozice ale na spěch příliš neslyší ani v případě hazardu. „Jak ten zákon byl připraven, tak si myslím, že je hodně na vodě,“ hodnotila předlohu občanská demokratka Miroslava Němcová. Podle Jiřího Dolejše z KSČM ani koalice samotná příliš nevěděla, k jakému řešení se má přiklonit.

Události ČT: Vyšší daně pro hazard má vyřešit mimořádná schůze (zdroj: ČT24)

Mimořádná schůze ale může i s přestávkami trvat až do konce roku. Koaliční a opoziční poslanci se vzájemně osočují z průtahů. „Pokud se podíváme na propřestávkované dny, tak jenom v tomto volebním období to bylo asi deset čistých dnů,“ vypočítává předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle Kalouska ale velké problémy se schválením nynější podoby novely nehrozily. „Určitě podpoříme průchod novely do druhého čtení a co nejrychlejší projednání. Jestli se o něm vláda hádala, dost ostře a půl roku, tak i opoziční poslanci by měli mít alespoň několik dní na to, aby kdyžtak zvážili pozměňující návrh,“ uvedl Kalousek. Měl tak podle něj vstoupit v účinnost k 1. lednu 2016.

Závodský: Změny v hazardu ještě pořád můžeme očekávat

Podle náměstka pro hazard a majetek státu na ministerstvu financí Ondřeje Závodského lze však stále od opozice očekávat jakékoliv pozměňovací návrhy. „Opozice není nakloněna jakémukoliv zdanění hazardu. Očekáváme tedy cokoliv. Sazby můžou jít směrem nahoru i dolů,“ uvedl v Ekonomice na ČT24.

Závodský: Od opozice můžeme stále očekávat cokoliv (zdroj: ČT24)

Kritici zákona také tvrdí, že vyšší zdanění může zlikvidovat poctivé podnikatele a otevře daleko víc dveře nelegálním sázkám. „Nelegální trh v Česku je obrovský problém. Každá druhá sázka v Česku je nelegální. Takže těm, co poctivě platí daně, se zvýší, a ti co neplatí nic, budou vydělávat ještě více,“ souhlasí výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman. Podle něho je proto potřeba prosadit celkové koncepční řešení, které přináší veškeré známé nástroje pro boj s hazardem. Jde například o blokaci serverů, plateb nebo reklamy a které MF připravilo.

Bartošek: Babiš měl být projednávání hazardu přítomen (zdroj: ČT24)
  • Hazardní hry bude nadále povolovat ministerstvo financí, kromě těch malého rozsahu, jako je tombola s jistinou do 75 tisíc. V případě kasin nebo automatů bude potřeba i souhlas konkrétní obce. Povolení obce bude závazné a ministerstvo bude muset respektovat obecní vyhlášky, které herny zakazují.
  • Úprava má omezit počet automatů a soustředit je do herních zařízení. V restauracích a barech by měly být zakázány. Díky registru hráčů by bylo možné zakázat hrát lidem, kteří pobírají sociální dávky nebo jsou v bankrotu.
  • Měly by být stanoveny limity sázek. Provozovatelé heren by měli platit vyšší daň – místo současných 20 procent 25. Nově se novela zabývá i nebezpečím on-line hraní. Novela by mohla platit v roce 2017.