Klesající ceny léků ohrožují malé lékárny. Především na venkově

Události: Potíže malých lékáren (zdroj: ČT24)

Stovkám malých lékáren hrozí podle České lékárnické komory zánik. Chybí jim peníze ze zrušených regulačních poplatků a ohrožuje je klesající cena léků. Lékárníci se snaží vyjednávat s ministerstvem a pojišťovnami. Žádné řešení se však zatím nerýsuje.

Lékárna U Hedviky v Žandově je v provozu už dvacet let. Starají se o ni manželé Bažantovi. Zda bude lékárna v příštím roce prosperovat, zatím neví. „Od příštího roku budeme mít manželka i já o 10 procent nižší výplatu, aby se lékárna udržela v černých číslech,“ říká majitel lékárny Jaroslav Bažant.

Lékárna je jediná ve městě, navíc sem chodí i lidé z okolních vesnic. Pokud by zavřela, další nejbližší je 15 kilometrů daleko. Podobnou situaci řeší téměř šest stovek malých lékáren a výdejen zejména na venkově. Kromě chybějících peněz od pojišťoven si stěžují i na nižší ceny léků, kvůli nimž klesají marže. „Co se týče regulačních poplatků, výpadek byl 1,7 miliardy korun,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Počet lékáren 2014
Zdroj: ČT24

Podle České lékárnické komory krachují v posledních letech desítky malých lékáren ročně. Údaje ale ukazují jejich celkový nárůst – přibývá totiž poboček velkých řetězců ve městech. Úhradová vyhláška s žádnou změnou do příštího roku nepočítá. Komora proto hledá jiný způsob, jak provoz zabezpečit.

„Budu velmi rád, pokud přijdou s nějakým modelem, který má cíleně pomoci malým lékárnám, tak abychom neporušili pravidla hospodářské soutěže,“ staví se k jejich iniciativě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Řešením by podle lékárníků mohly být příspěvky za prodej z pozitivních listů, tedy léků, které doporučují pojišťovny. „U těch lékáren, které vydají lék z pozitivního listu, by mohlo dojít k finanční kompenzaci,“ plánuje Chudoba. S tím však nesouhlasí mluvčí VZP Oldřich Tichý. „Problém je v tom, že by měly být zvýhodněny jen některé lékárny, a to považujeme za právní problém,“ soudí.

Lékařskou komoru proto čekají další jednání s pojišťovnami i resortem zdravotnictví. Lékárníci tak musí na řešení svých finančních potíží čekat.