Zákony budou dostupné na internetu, rozhodla vláda

Lidé uvidí všechny platné zákony on-line. „Vláda udělala zavedením elektronické podoby Sbírky zákonů další krok k transparentnosti,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Vybudování informačního systému, který umožní elektronické zveřejňování a sledování zákonů, bude stát přes půl miliardy korun.

„Dnes, když chcete zjistit aktuální znění zákona, je to v zásadě detektivní práce. Musíte porovnávat papírové sbírky zákonů. Sbírky sice najdete na internetu, ale ve formě kopií tištěné verze, nebo jste odkázáni na komerční subjekty, které vám informace prodají. Naším cílem je posílit dostupnost práva pro všechny občany," komentoval krok po jednání vlády premiér.

  • Právní předpisy v elektronické podobě má 18 z 28 zemí EVROPSKÉ UNIE, další členské státy zavedení připravují.

Zákon počítá s tím, že vzniknou dva informační systémy - jeden bude zaměřený na sbírku zákonů a mezinárodních smluv, druhý na legislativní proces. Systémy by měly postupně vznikat od příštího roku.

Zákon připravilo ministerstvo vnitra, které počítá s tím, že 434 milionů korun na přípravu systému zaplatí z evropských dotací. Kromě nákladů na vznik systému zákon počítá také s předběžnými provozními náklady, které by měly být zhruba 389 milionů korun na deset let. Tyto peníze bude dávat ministerstvo vnitra ze svého rozpočtu.

Vnitro si od zákona slibuje zvýšení dostupnosti, přehlednosti a srozumitelnosti platného práva. Zároveň má usnadnit, zkvalitnit a zefektivnit tvorbu práva ve všech stadiích legislativního procesu. „Úprava směřuje k větší transparentnosti legislativního procesu, a tím k prevenci korupčních rizik spojených s tvorbou práva,“ uvádí v důvodové zprávě vnitro.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Věcný návrh zákona schválila v roce 2010 po desíti letech přípravných prací vláda Petra Nečase (ODS). Nynější vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) má předložení zákona jako jeden z cílů programového prohlášení.