Farmacie z Hradce zná světové trendy, na Krétě otevřela univerzitní pobočku

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy otevřela jako první svoji třídu v Heraklionu na Krétě. Podle děkanátu jsou hlavním důvodem peníze od studentů, kteří chtějí být doma a do Česka by jinak studovat nepřišli. Řek zaplatí ročně za výuku třikrát víc, než je příspěvek státu na českého studenta.

V Řecku je o farmacii obrovský zájem. Univerzitní obor chce studovat desetkrát víc zájemců, než je počet míst na školách. Velký zájem je i přímo na Krétě, kde ale žádná farmaceutická fakulta až dosud nebyla. „Oni navíc velmi rádi studují doma a nechtějí příliš cestovat, takže jim jdeme takto naproti,“ dodává děkan FaF UK Hradec Králové Tomáš Šimůnek.

Pobočka českého magisterského oboru Farmacie se v Heraklionu otevřela letos na začátku října. Prvních jednadvacet studentů zkoušel a vybíral chemik Jaroslav Roh. Studenti podle něj žádné úlevy nemají: „Rozhodně musí splnit přesně to, co ti čeští.“

Výuka je kompletně v angličtině a zajišťují ji vyučující z České republiky. Jana Mandíková už přednášela o radiofarmacii. „Studenti jsou moc fajn, ptají se, jsou zvídaví, mají opravdu zájem,“ popsala dojmy z první hodiny.

Hradecká farmacie expanduje do světa (zdroj: ČT24)

Fakulta přiznává, že výuku v pronajatých učebnách otevřela, aby vydělala. „Zatímco stát nám dává na jednoho studenta 80 tisíc korun, studenti v Řecku nám platí devět tisíc euro, což je nějakých 245 tisíc korun,“ poznamenal Šimůnek.

Pobočku hradecké farmacie nyní navštěvuje dvacet jedna studentů převážně z Řecka, po letech se rozroste až na sto padesát. O slavnostní chvíle studia posluchači také nepřijdou. Promoci budou mít v pražském Karolinu.

Fakulta otevřením pobočky zachytila i světový trend. Britské univerzity například vyrazily za svými studenty také do Řecka.