Zaplatila lékaři dovolenou farmaceutická firma? Od příštího roku bude jasno

Přes nesouhlas většiny lékařů se veřejnost dozví, kolik jim výrobci léčiv platí za cestu na kongres v cizině, nebo za přednášky. V příštím roce by měla Asociace farmaceutického průmyslu spustit elektronický katalog příspěvků. Letošní data už asociace sbírá. Zveřejnění příspěvků by mělo očistit zdravotnictví od podezření z korupce.

Pro nový web bude platit pravidlo, že lékař musí se zveřejněním informací o své osobě souhlasit. „Některé farmaceutické firmy, pokud souhlas nezískají, tak s tím daným lékařem nebo lékařkou pracovat nebudou,“ doplnil Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

  • V Česku může být podle odhadu Asociace až 7 tisíc lékařů, kterým výrobci léčiv platí. Šedesát procent z nich se zveřejněním nesouhlasí.

Proti registru se postavily tři odborné společnosti: onkologie, intenzivní medicíny a anesteziologie. „Takováto přímá vazba povede ke skandalizaci lékařů,“ domnívá se epidemiolog Roman Prymula.

Katalog ukáže, kolik platí firmy lékařům (zdroj: ČT24)

Ve státním sektoru už lékař vztah s firmou nemá. Ta dává peníze nemocnici. Ale před osmi lety třeba nemocnice v Náchodě propustila vedoucího lékárny. Od výrobce léků dostal zájezd na Kubu za 40 tisíc nebo výlet do Venezuely za 50 tisíc korun. Před soudem v Brně lékařka přiznala, že se nechala uplácet za předepisování léku jedné firmy.