Sobotka odletěl do Jordánska, kvůli migrantům nabízí sto milionů pomoci

Praha je připravená poskytnout Ammánu v roce 2016 více než sto milionů korun na zvládání migrační krize. Před odletem na státní návštěvu Jordánska to oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Blízkovýchodnímu království Česko nabízí také lékařskou pomoc a vojenský výcvik. Migraci se věnovala také lánská schůzka ministra vnitra Chovance a prezidenta Zemana.

„Neletím do Jordánska s prázdnou. Letím s nabídkou pomoci v rozsahu přes 100 milionů korun, kterou je Česká republika schopna poskytnout v příštím roce,“ uvedl předseda vlády. Letos bylo na pomoc Jordánsku vyčleněno o zhruba 20 milionů korun méně.

Podle premiéra budou v zemi ještě letos působit dva české lékařské týmy v rámci programu Medevac. V tomto programu bylo od roku 2014 do Jordánska vysláno celkem 12 civilních lékařských týmů, které ve spolupráci s místními partnery uskutečnily dohromady 224 operací.

Sobotka rovněž řekl, že během listopadu budou do Česka přesunuty další dvě rodiny syrských uprchlíků, aby se jejich dětem dostalo odpovídajícího léčení. Tři takovéto rodiny už do ČR přicestovaly. Celkem by letos mělo být v Česku přijato až 80 těchto uprchlíků.

Zmínil i pomoc ve vojenské oblasti, tedy výcvik jordánských vojáků českými instruktory. „Zvažujeme i možnost využití jordánských výcvikových prostorů pro naši armádu," dodal Sobotka.

Předseda vlády se má v Jordánsku setkat s králem Abdalláhem II. i premiérem Abdalláhem Ansúrem. Navštívit hodlá také uprchlický tábor Zaatarí, jeden z největších na Blízkém východě. Chce se přesvědčit o podmínkách, jaké zde panují, a také o tom, jaký dopad měly finanční prostředky, které na jeho podporu Česká republika poskytla.

V Lánech jednal o migraci Zeman s Chovancem

Ve chvíli, kdy začnu někoho v Itálii nutit, aby se v rámci povinných kvót a proti své vůli usadil na základě kvót Evropské unie v České republice, jak ho tady udržím? Jedině tak, že mám hranice, přes které se nedostane. A to znamená konec Schengenu. Schengen vylučuje kvóty, kvóty vylučují Schengen.
Hynek Kmoníček

České roli v migrační krizi se věnovala i schůzka ministra vnitra Milana Chovance a prezidenta republiky Miloše Zemana na zámku v Lánech. Prezident podpořil migrační politiku Sobotkova kabinetu a výhrady vznesl jen k tomu, že Praha nechce po vzoru Bratislavy žalovat Evropskou komisi kvůli uprchlickým kvótám.

Situace v záchytných zařízeních pro běžence přitom v týdnu kritizoval Vysoký komisař OSN pro lidská práva, který Prahu obvinil ze systematického porušování práv uprchlíků, mimo jiné zbytečně dlouhého zadržení.

České policisty chce Záhřeb i Lublaň

Podle Chovance však mezi účastníky lánského setkání panovala shoda na tom, že budou běženci zadržováni i nadále – aby se dodržovalo evropské právo. Komisaře prý pozval do Česka na inspekci.

Ministr vnitra také zopakoval, že Česko je připraveno pomoct balkánským zemím při zvládání náporu běženců. Žádost Praze už poslalo Chorvatsko, kam zamířili hasiči s desítkou stanů, a Slovinsko – v jeho případě vyslání policistů, vojáků nebo potřebného vybavení projedná vláda.

„Je tady žádost o poskytnutí policistů a technického zázemí, s tím v pondělí seznáním vládu,“ prohlásil. „V úterý odjíždí padesát policistů do Chorvatska, uvidíme, zda budeme moci pomoci Slovinsku v obdobném modelu.“ V současnosti už působí čeští policisté a vojáci v Maďarsku.