Rezignaci Rozbořila už chce podle Sobotky celá ČSSD, hejtman to ale dál odmítá

Rozbořil: Funkci opustím jen při ztrátě důvěry spolustraníků a občanů kraje (zdroj: ČT24)

Rezignaci olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila obviněného z korupce požaduje podle předsedy strany Bohuslava Sobotky celá sociální demokracie. Potvrdila to podle něj diskuse při sobotním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD, tedy širšího vedení strany. Rozbořila už před tím vyzvalo k rezignaci i předsednictvo a grémium. Hejtman ale stále trvá na svém setrvání ve funkci.

Doufám, že kolega Rozbořil, kterého považuji za rozumného člověka, nebude chtít dál pracovat v neprospěch sociální demokracie a rozhodne se rozumně.
Milan Chovanec

„Diskuse na jednání Ústředního výkonného výboru potvrdily, že toto je stanovisko strany,“ prohlásil po jednání výboru Sobotka. Podle Sobotky je nyní na řadě olomoucká krajská organizace ČSSD, která dosud za Rozbořilem stála. Se situací by se měla vypořádat a vybrat kandidáta na nového hejtmana. 

Sobotka také uvedl, že zatím není na stole otázka Rozbořilova členství ve straně, pokud by rezignovat odmítl. Předseda ČSSD věří, že dá nakonec přednost tomu, co je v zájmu sociální demokracie. 

Rozbořil ale odstoupit nechce ani po výzvě širšího vedení ČSSD. České televizi řekl, že názor by změnil jen v případě ztráty důvěry spolustraníků a občanů Olomouckého kraje: „To je, myslím, zásadní.“ Rezignaci by zvažoval ještě v případě zásadního zvratu v jeho kauze. „Zatím jsem ale neviděl ani můj spis, ani inkriminovaný odposlech,“ dodal. 

Jsem regionální politik, nemám žádné ambice odcházet do Prahy. Chci pracovat pro občany Olomouckého kraje. Čím dál tím víc od nich přichází podpora a toho si nesmírně vážím. Pokud bude trvat i nadále, tak moje rozhodnutí nerezignovat zůstává konzistentní.
Jiří Rozbořil

Hejtmana dosud podporovala většina sociálních demokratů olomouckého krajského výboru. Předseda krajské organizace Jiří Zemánek ale nyní připustil, že Rozbořilova podpora v kraji by už nemusela být tak silná jako dříve: „Směrem k sociální demokracii by asi opravdu bylo nejlepší, kdyby ten případ byl ukončen a pan hejtman uvážil, jestli může dál setrvat ve funkci.“

Tlak ČSSD na Rozbořila sílí (zdroj: ČT24)

O osudu Rozbořila bude krajské vedení znovu jednat 2. listopadu. Spolustraníci mají podle Zemánka nyní zhruba týden na to, aby se se situací vyrovnali. „Apel strany je velmi silný, velmi vážně se o té situaci musíme bavit. Předpokládám, že tlak na nás bude sílit,“ dodal.

Rozbořil: Věřím, že se pravda ukáže

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie byl do Prahy svolaný už dříve mimo jiné kvůli volebnímu řádu. Rozbořil podle očekávání do hlavního města nedorazil. Sobotka mu vzkázal, že přišel o příležitost se hájit. Hejtman ale uvedl, že neviděl důvod, proč jezdit do Prahy: „Vše, co bylo řečeno a mohl jsem říct, jsem řekl. Má účast by rozhodnutí grémia ani předsednictva nezvrátila.“

Rozbořila nicméně  překvapilo, že jeho kauza byla z programu výboru, který je nejvyšším orgánem strany, stažena. „Jsem pořád členem ČSSD, pořád ctím principy sociální demokracie a pevně věřím, že situace se uklidní a ukáže se, kde je pravda. Snad budu moct pracovat další léta pro sociální demokracii,“ poznamenal.

Brífink po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD (zdroj: ČT24)

K opuštění všech veřejných funkcí ale Rozbořila vyzvalo i předsednictvo a grémium strany. Zároveň požádaly krajskou organizaci ČSSD, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby. Rozbořil už dříve uvedl, že jako obviněný znovu kandidovat nehodlá.

Kandidáty na krajské zastupitele a senátory pro volby v příštím roce si budou členové ČSSD v regionech volit nově osobně nebo korespondenčně. Sobotka to uvedl po jednání výkonného výboru. Rozhodnutí, která forma hlasování se zvolí, bude na krajských organizacích.

Hejtman je jako jediný stíhaný na svobodě

Hejtman Rozbořil, který čelí podezření z podplácení, s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost. Jako jediný ze čtyř obviněných v olomoucké korupční kauze je stíhaný na svobodě.

Trojice dalších mužů je ve vazbě. Čelí obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení. Jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele exministra vnitra Ivana Langera.