Zaorálek odmítá kritiku OSN kvůli uprchlíkům, vysokého komisaře zve do Česka

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá tvrzení Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, že česká vláda systematicky porušuje práva migrantů. Komisaře Husajna pozval na prohlídku českých zařízení pro uprchlíky. Ke kritice od komisaře OSN se ve čtvrtek odmítavě vyjádřil také Pražský hrad, premiér Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

"Ministr zahraničních věcí informoval Vysokého komisaře OSN pro lidská práva o připravenosti české strany ho přijmout v České republice, aby mohli společně podrobně hovořit o otázkách lidských práv a vysoký komisař měl příležitost se se zdejší lidskoprávní situací, včetně detenčních center, osobně seznámit," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn obvinil Česko ze systematického porušování práv uprchlíků a zároveň dal najevo znepokojení nad "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" prezidenta Miloše Zemana. Představitel OSN svůj názor zdůvodnil tvrzením, že je běžné, že české úřady zadržují přistěhovalce po dobu 40 až 90 dnů a podrobují je osobním prohlídkám, aby jim vzaly peníze na zaplacení nákladů na pobyt v zařízeních pro cizince. Je rovněž znepokojen životními podmínkami, v nichž běženci v těchto zařízeních žijí.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil Husajnovo vyjádření za "slovní útok", který je součástí stupňující se kampaně proti Česku kvůli jeho postoji k migrační krizi. Podle premiéra Sobotky se Česko snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky. Premiér i Chovanec už ve čtvrtek uvedli, že komisař OSN by se měl o situaci v Česku přijet sám přesvědčit.

Za oprávněné ale považují některé výtky ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a europoslanec za ANO Pavel Telička. Dienstbier tvrdí, že vybírat od uprchlíků poplatky za ubytování a stravu právní řád nedovoluje.

Podmínky běženců v detenčních zařízeních kritizovala také ombudsmanka Anna Šabatová. Minulý týden po kontrole v detenčních zařízeních prohlásila, že se v nich děti mají hůře než čeští vězni. Po úterním setkání s Chovancem ovšem uvedla, že nastal výrazný posun. Ministr podle ní přislíbil, že bude posílen kvalifikovaný personál v zařízeních pro migranty o sociální pracovníky, psychology a pedagogy. Zlepšit se mají i podmínky pro děti.