Padesát policistů už vyfasovalo výstroj a chystá se na pomoc Maďarsku

Padesát českých policistů se naplno připravuje na uprchlickou misi do Maďarska. Od prvního listopadu budou pomáhat u hranic se Srbskem. Tým je složený z policistů napříč útvary. Jaký bude přesný úkol při hlídání schengenské hranice, se dozví příští týden. V Maďarsku se přidají k českým vojákům, kteří zde již pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu.

Padesátičlenný tým už má za sebou první setkání a převzal i výstroj. Ze skladů si policisté odnášeli plné krabice. Dostali například balistické vesty, dvoje zimní boty, šály, pláštěnku do deště, čepici nebo zimní kombinézu. Pouta nebo služební zbraň mají vlastní.

V Maďarsku budou pracovat ve skupině s místní policií a armádou. „Budou mít stejné pravomoci, jaké má maďarská policie,“ uvedl David Předota z oddělení mezinárodních vztahů policejního prezidia.  Do Maďarska jede i policistka Květa Holubová, která už zde několik měsíců působila. Ráda by se starala hlavně o ženy a děti, které zde jsou.

Policie pomáhá i v Řecku nebo Itálii

S ostrahou maďarsko-srbské hranice budou policisté pomáhat měsíc. Jejich vyslání tento týden schválila vláda. Policie bude misi průběžně vyhodnocovat. Pokud bude mít přínos, tak není vyloučeno, že pomoc s ostrahou hranic bude pokračovat i v dalších měsících.

Události: 50 českých policistů se chystá na uprchlickou misi do Maďarska (zdroj: ČT24)

Čeští policisté pravidelně slouží v zahraničních misích, například v Kosovu, Afghánistánu či Gruzii. Přes šedesát je jich zapojeno také do evropského projektu Frontex, který pomáhá při řešení migrační krize v Řecku, Maďarsku nebo Itálii.

Armáda přivezla polní kuchyni a vrták

Už od minulého týdne v Maďarsku působí přes dvě desítky českých vojáků. Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Pomáhají například při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou. Armáda také poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna. Vojáci budou v Maďarsku do poloviny prosince.

Čeští vojáci zaškolují maďarské kolegy v obsluze polní kuchyně
Zdroj: Armáda ČR/Jan Šulc

Maďarsko bylo s Řeckem a Itálií hlavní vstupní branou, kudy uprchlíci proudili do EU. Vlna nejprve směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září uzavřela plotem a zpřísnila právní předpisy, se proud běženců obrátil do Chorvatska.

V minulém týdnu navíc Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem. Uprchlíci se proto obrátili do Slovinska, které ale jejich nápor přestává zvládat a žádá o pomoc další evropské státy. Chce se obrátit i na Evropskou komisi.