Afghánistán, Mali, Sinaj - česká armáda plánuje mise na příští roky

Armáda plánuje, ve kterých zemích budou po roce 2016 působit čeští vojáci. Pokračovat by měli například v nejdelší zahraniční misi v Afghánistánu. Několikrát to už naznačil i premiér Bohuslav Sobotka. Počítá se i s účastí českých jednotek v Mali nebo na Sinajském poloostrově. Mise ještě musí schválit vláda i obě komory parlamentu.

Od začátku 90. let zemřelo v misích 25 českých vojáků, nejvíc v zemích bývalé Jugoslávie a v Afghánistánu.

Do Afghánistánu odjede přes 160 chrudimských výsadkářů. Za úkol budou mít ochránit spojeneckou leteckou základnu Bagram, a to v okruhu patnácti kilometrů. Povstalci přitom na základnu útočí raketami téměř každý den. Nejnebezpečnější jsou výjezdy do prostoru v okolí základny.

„Při výjezdech nás může čekat cokoliv, od klasického nastřelení přes sebevražedný útok,“ uvedl Marek Štěpánek, velitel 6. kontingentu české armády v Bagramu. V roce 2014 sebevražedný atentátník právě v okolí bagramské základny zabil pět českých vojáků. Většina z nich byli chrudimští výsadkáři.

Kromě Afghánistánu mají být čeští vojáci i v africkém Mali. Většina z nich bude hlídat velitelství jednotek EU v hlavním městě Bamaku, speciální síly budou i v misi OSN na severu země. Na Sinaji mezi Izraelem a Egyptem má také další dva roky létat česká CASA. Přímo do mise Spojených národů na Golanských výšinách a v Libanonu budou nasazeny menší štábní jednotky. Celkem má být v zahraničních operacích maximálně 400 příslušníků armády.

Zapojení českých vojáků začalo Kuvajtem, nejdelší misí je Afghánistán

Česká, dříve československá armáda se zapojila do mezinárodních operací před 25 lety. Historicky první byla osvobozovací akce Pouštní bouře v Kuvajtu, které se účastnilo 200 vojáků. České jednotky dále zasahovaly v zemích bývalé Jugoslávie, kde v první polovině 90. let probíhala občanská válka, zejména v Chorvatsku, Bosně a Kosovu.

  • V zahraničních operacích se podle odhadů české armády vystřídalo 17 tisíc vojáků. Přesná čísla nejsou, protože někteří lidé byli v misích opakovaně.

V letech 2003 až 2006 působili čeští vojáci také v Iráku. Česká armáda tam měla výcvikový tým vojenské policie a polní nemocnici. Nejdelší zahraniční misí zatím zůstává Afghánistán, kam první vojáci přijeli už v roce 2002. Největší zastoupení tam měl provinční rekonstrukční tým, vrtulníková jednotka nebo speciální síly při protiteroristických operacích. Ukončení vojenské přítomnosti spojenců v Afghánistánu včetně českých jednotek je zatím v nedohlednu.

Události: V Afghánistánu zůstanou čeští vojáci i v příštích letech (zdroj: ČT24)