Soud poslal do vazby policistu z ÚOOZ – měl vynášet informace

Soud poslal do vazby policistu, který byl po středečním zásahu v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obviněn kvůli korupci a únikům z policejních spisů. Důvodem je obava z toho, že by mohl ovlivňovat nevyslechnuté svědky. Policistovi hrozí až 12 let vězení. Zásah v protimafiánském útvaru provedla Generální inspekce bezpečnostních sborů, žalobci však odmítli, že by byl odvetou za akci Vidkun. GIBS prý totiž zahájil trestní řízení pod dozorem žalobců už v roce 2014. Zásah GIBS za standardní činnost označilo také ministerstvo vnitra.

Inspekce zahájila trestní stíhání dvou lidí, z nichž jeden je příslušníkem útvaru policie s celorepublikovou působností v postavení vedoucího oddělení. Podle Lidových novin jde o zástupce vedoucího odboru násilí Luďka Vokála. 

Kauza podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové spočívá v neoprávněném zjišťování a předávání informací z policejních databází a z probíhajících trestních řízení nepovolanému člověku na základě jeho požadavku.

Informace se týkaly lidí z podnikatelského a veřejného prostředí i firem. Policista byl obviněn z přijetí úplatku, zneužití pravomoci a porušení povinností příslušníka bezpečnostního sboru. Druhému obviněnému hrozí až šest let vězení za podplácení.

GIBS a ÚOOZ: Válka policistů, nebo jen dva nesouvisející případy? (zdroj: ČT24)

Zásah ÚOOZ v kauze Vidkun

O ÚOOZ a GIBS se v posledních dnech v médiích psalo zejména v souvislosti s operací Vidkun. Kauzu údajné korupce v policejních řadách totiž vyšetřuje policie, a nikoliv GIBS, který se kriminalitou uvnitř policie zabývá.

Někteří politici proto pochybují, že akce dvou útvarů, které míříly proti sobě, jsou náhoda. Média spekulují dokonce o válce policistů. To ale žalobci i policejní prezident Tomáš Tuhý odmítají. „Generální inspekce je pod dozorem státního zastupitelství. Nedopustilo by, aby takovéto zákroky mohly vyvolávat například obavy z toho, že jde o nějaké odvetné jednání,“ řekl Tuhý České televizi.

Kauza Vidkun se má údajně týkat i šéfa olomoucké pobočky generální inspekce Tomáše Uličného. Zatím ale obviněný nebyl. Detektivové z protimafiánského útvaru minulý týden prohledávali i byt exministra vnitra Ivana Langera (ODS). Už delší dobu se spekuluje o jeho propojení s šéfem GIBS Ivanem Bílkem.

Po razii z minulého týdne skončil ve vazbě šéf olomoucké hospodářské kriminálky Radek Petrůj a náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec. Vazebně stíhaný je i podnikatel a blízký přítel Langera Ivan Kyselý. Obvinění čelí též hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Případ se údajně týká ovlivňování trestních kauz a úniků informací ze spisů.

Události, komentáře: Co se děje u české policie? (zdroj: ČT24)

Sobotka chce se šéfem GIBS mluvit

Právě GIBS už údajné úzké vazby Kadlece na Langera a Kyselého v minulosti prověřoval. Měly se promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého. Kadlec tehdy jakékoli pochybení odmítl a GIBS případ odložil. Vyšetřovaný ale byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté opustila řada zkušených kriminalistů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už proto minulý týden uvedl, že si chce s ředitelem GIBS Bílkem jako jeho nadřízený promluvit. Ke schůzce dojde v pátek a premiér očekává, že mu dá Bílek bližší informace týkající se olomoucké kauzy: „Já jsem ho písemně vyzval, aby mně odpověděl na některé otázky, které se týkají olomoucké kauzy. Já myslím, že to nejsou otázky, které by si kladl jenom předseda vlády, ale asi si je klade každý občan České republiky,“ uvedl Sobotka.

Ivan Bílek
Zdroj: ČT24

Poznamenal, že GIBS byla zřízena proto, aby vyšetřovala trestnou činnost policistů. V Olomouci přitom případ nyní vyšetřuje ÚOOZ. Na otázku k možnému odvolání Bílka řekl premiér jen to, že on není tím, kdo by o něm rozhodoval.

Odchod Bílka chtějí hlavně členové hnutí ANO, a zároveň vyzývají premiéra, aby kvůli situaci mezi policisty a inspekcí zasedlo předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Také podle opozice by měla Bezpečnostní rada státu diskutovat o tom, zda nemají oba zásahy souvislost. Premiér Sobotka ji ale zatím svolávat nechce, nejdřív se chce sejít se šéfem GIBSu.

  • Generální inspekce bezpečnostních sborů stojí mimo policii, i když v ní často bývalí muži zákona pracují. Zabývá se trestnou činností policistů a spadá pod předsedu vlády. Jejího šéfa Ivana Bílka jmenoval ještě expremiér Petr Nečas.
  • Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spadá pod Policejní prezidium. Zabývá se rozsáhlými majetkovými podvody, zločineckými strukturami, terorismem nebo třeba obchodem s lidmi. V jeho čele stojí už osm let Robert Šlachta.