Vláda nepomůže, prezident ano. Klokánkům dá 2,5 milionu

Prezident Miloš Zeman přispěje 2,5 miliony korun Fondu ohrožených dětí. Chce tak pomoci k záchraně zadlužených Klokánků. Oznámil to po jednání s předsedou fondu Janem Vaňkem. Prezident jednal také s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD), která naopak pomoci Klokánkům nakloněna není. Zdůraznila, že jde čistě o prezidentovu soukromou iniciativu.

Zařízení pečující o děti, která na čas musí z domova nebo čekají na adopci či přidělení k pěstounům, jsou těžce zadlužená. Vláda zamítla žádost Fondu ohrožených dětí o mimořádnou dvacetimilionovou dotaci, alespoň část peněz nyní poskytne prezident Zeman ze svého konta na umoření státního dluhu.

Ředitel fondu Jan Vaněk po jednání s prezidentem řekl, že všechny peníze půjdou na provoz Klokánků. „Částka je velmi významná. Měli bychom ji získat do Vánoc. Budeme rádi, že tuto podporu dostaneme. Peníze by měly jít na provozní záležitosti klokánků – na služby, energie, potraviny pro děti a další potřeby a samozřejmě i na Ježíška,“ uvedl Vaněk.

Marksová nechce pomáhat Klokánkům, které se zadlužily samy

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která na Hrad kvůli Klokánkům také zamířila, již dříve dala najevo, že se jí jednostranné zachraňování Klokánků nelíbí. „My bychom tím porušili všechna pravidla, porušili bychom transparentnost. V tu chvíli říkám, že se kvůli Fondu ohrožených dětí nenechám zavřít,“ prohlásila Marksová.

Peníze by se podle ní neměly dávat pouze jedné organizaci, která navíc podle mínění ministryně za část svých dluhů může sama. Zdůraznila, že se o případné vládní pomoci hlavou státu přesvědčit nenechá.

Jestli se prezident rozhodne pomoci této jedné soukromé organizaci, tak je to zcela jeho rozhodnutí.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Na jednání s prezidentem se ale také Marksová dostala k obecné problematice financování dětských domovů a dalších zařízení. Naznačila, že by se systém mohl změnit.

Ani s prezidentským příspěvkem nepřežijí všechny Klokánky

Peníze od prezidenta ale představují pouze zlomek částky, kterou Klokánky potřebují. I po tvrdých úsporných opatřeních ještě chybí patnáct milionů korun. Z 28 zařízení proto letos ještě nejspíš zanikne osm, tři další Klokánky již zavřely a fond budovy prodal.

Jan Vaněk dodal, že se jednání s prezidentem netýkalo pouze Klokánků, ale také všeobecně financování zařízení pro ohrožené děti.

„Je potřeba změnu udělat a ukázat prezidentovi, že dochází k tomu, že prostředky poskytované v rámci státního příspěvku nejsou dostačující. Systém financování je dlouhodobě neudržitelný,“ podotkl Vaněk. 

„Jsme záchrankou, která pomáhá (dětem) v daném momentu. Ta potřebnost tu bohužel stále je,“ zdůraznil nutnost péče v Klokáncích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fond dlužil koncem léta na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách a dalších pohledávkách zhruba 120 milionů korun. Podle kritiků je na vině hlavně špatné hospodaření.

Vaněk přiznává, že v minulosti nebylo rozumné. FOD rozšiřoval služby a pořizoval nová zařízení, i když neměl peníze ani na existující aktivity. Nyní se ale podle šéfa fondu daří dluhy snižovat.

Organizace už prodala Klokánky v Dubí na Teplicku a v pražských Kbelích, kroměřížský se má prodat na konci roku. Fond získal i větší část z nevyplacených dotací.