Nemocnice ušetřily na zakázkách 1,6 miliardy, centrální nakupování ale nefunguje

Němeček: Zrealizovat 8000 zakázek není vůbec jednoduché (zdroj: ČT24)

Za zakázky soutěžené v posledním roce a půl s předpokládanou celkovou hodnotou 13,4 miliardy korun zaplatily nemocnice a zdravotní ústavy řízené ministerstvem zdravotnictví o 1,6 miliardy méně. Oznámil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Jak přiznal Němečkův náměstek Petr Landa, jde výhradně o úspěchy jednotlivých nemocnic. Centrální nakupování zdravotnického materiálu má podle něj „určitá úskalí“.

Ministerstvo zdravotnictví se pochlubilo výsledkem hospodaření svých podřízených institucí. Shrnulo osm tisíc zakázek, které zadaly od loňského února do letošního června, výsledkem je podle ministra Svatopluka Němečka více než desetinová úspora oproti cenám předpokládaným v zádavacích podmínkách soutěží.

„Počet více než 8000 realizovaných veřejných zakázek ukazuje na velmi intenzivní
činnost resortu zdravotnictví v této oblasti. Díky efektivitě nakupování byla
dosažena velmi významná úspora 1,6 miliardy,“ uvedl ministr.

Za úspěch považuje Svatopluk Němeček slevy na zakázkách zejména proto, že v mnoha případech šlo o opakování předchozí veřejné zakázky, kde je potenciál pro dosažení úspor omezený.

Němečkův ekonomický náměstek Petr Landa přitom zdůraznil, že jde o úspěchy jednotlivých nemocnic, nešlo o centrální nákupy organizované ministerstvem. „My jsme jednu takovou zakázku zkoušeli a narazili jsme na určitá úskalí. Neúspěšní dodavatelé se odvolávali, skončilo to někde na ÚOHS,“ podotkl.

Významná část dodávek se provádí na základě rámcových smluv, které jsou uzavírány na tři až pět let. Každý rok se tak nově soutěží v průměru čtvrtina celkového objemu dodávek.