Bezpečnost Hradu nově hlídá Novák, jeho předchůdce skončil kvůli trenýrkám

Na bezpečnost Pražského hradu nově dohlíží Jan Novák. Bezpečnostní odbor byl po kauze s rudými trenýrkami zařazen do administrativní sekce, kterou Novák vede. Ochranu Hradu převzal po Janu Fulíkovi, který musel kvůli trenýrkám skončit. O změně informovaly Parlamentní listy. Informaci potvrdil i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„V souvislosti se změnou organizačního řádu Kanceláře prezidenta republiky byl odbor bezpečnosti zařazen do sekce administrativní,“ potvrdil  Ovčáček. Řízením odboru byl pověřen šéf této sekce Novák. „Zvolili jsme toto řešení, které umožňuje v budoucnu, pokud bude třeba, vybrat i jinou variantu,“ dodal mluvčí.

O případných změnách v přístupu k bezpečnosti na Hradě nechtěl Novák zatím mluvit. Prezident Miloš Zeman nedávno řekl, že Pražský hrad čeká zavedení bezpečnostních rámů. To se nelíbí památkářům.

Novák byl v letech 2006 až 2010 vedoucím Úřadu vlády, v minulosti působil také jako náměstek Národního bezpečnostního úřadu. Na Hradě už pracoval v 90. letech, kdy se zabýval bezpečnostními otázkami, od roku 2003 bezpečnostní odbor přímo vedl.

Novákův předchůdce Fulík musel skončit ve funkci kvůli akci skupiny Ztohoven, která nad sídlem prezidenta vyvěsila místo standarty obří rudé trenýrky. Kvůli incidentu skončili i velitel Hradní stráže Radim Studený a šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres.