Zeman žádá Izrael, aby podpořil jeho plán protiteroristických jednotek

Prezident Miloš Zeman vyzval Izrael, aby na mezinárodním poli podpořil jeho plán na vytvoření protiteroristických jednotek zaštítěných Radou bezpečnosti. Učinil tak na tiskové konferenci po setkání se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem, který je na návštěvě Prahy.

„Budu velmi rád, když na mezinárodních fórech Izrael podpoří návrh, který jsem nedávno přednesl na Valném shromáždění OSN a který se týkal vytvoření mezinárodních protiteroristických jednotek pod záštitou Rady bezpečnosti,“ prohlásil prezident republiky. „Zejména její stálí členové by měli v boji proti terorismu vyvíjet větší aktivitu, než kterou vyvíjejí dosud.“

Prezident Zeman na Valném shromáždění promluvil na konci září a svou řeč směřoval k jednomu z ústředních témat své zahraničněpolitické koncepce – boji s mezinárodním terorismem. Vyzval k likvidaci vůdců teroristických organizací a jejich nervových center novými způsoby boje – odmítl zásahy pozemní armády, akcentoval malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky.

Izraelský prezident Reuven Rivlin na Zemanovu pobídku během tiskové konference nereagoval. Konstatoval pouze, že samotný židovský stát se do boje s Islámským státem aktivně zapojovat nehodlá, „a to z toho důvodu, abychom se nestali jejich přímým terčem.“

Oba státníci se dotkli i vzájemných vztahů a shodli se na tom, že vývoj obchodní výměny mezi oběma zeměmi není uspokojivý. „Bylo by dobré ji urychlit, a to především v investicích,“ poznamenal Zeman. Příležitost vidí ve spolupráci na vyspělých technologiích, Praha podle něj může Tel Avivu nabídnout své schopnosti v oblasti nano- a biotechnologií.

Rivlin se setkal i s představiteli Senátu, se kterými jednal podle tiskové tajemnice horní komory Evy Davidové zejména o situaci na Blízkém východě včetně boje proti Islámskému státu. Rivlin upozornil, že Izrael nemá tendenci zapojovat se do situace v Sýrii aktivně, ale jejím vývojem je znepokojen. Aktivně vstupovat do řešení v Sýrii a dalších zemích prý Izrael nechce, protože „svět má plné zuby izraelsko-palestinského konfliktu a nechápe, proč světová mocnost, jako je Izrael, nedokázala dodnes tento konflikt ukončit“.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) boj proti Islámskému státu nemůže být úspěšný bez zapojení klíčových světových mocností a jejich spolupráce. „Teprve ve druhé fázi by se mezinárodní společenství mělo pokusit vypořádat se syrským prezidentem Bašárem Asadem, kterého v současné chvíli nelze vnímat jako jednoznačného úhlavního nepřítele v oblasti,“ dodal Štěch. Věří, že záměrem Ruska je oslabení Islámského státu. „Avšak kroky, které činí v poslední době, k jeho výraznému oslabení nestačí. Je třeba vytvořit širokou koalici proti Islámskému státu,“ dodal Štěch.

Izraelský prezident si podá ruku také s pražskou primátorkou. „Samozřejmě židovská tradice je úzce spjatá s Prahou a se všemi příběhy a legendami, které v Praze vznikly,“ poznamenal státník.

Večer se Rivlin vrátí na Pražský hrad, kde pro něj bude uspořádána slavnostní večeře. Ve čtvrtek bude jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou, uctí padlé v Terezíně a setká se s českými a izraelskými podnikateli.

Narodil se 9. 9. 1939. Po gymnáziu vystudoval práva na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Jeho politická kariéra je spjatá s pravicovou stranou Likud, již od roku 1988 reprezentoval v parlamentu. Ve vládě Ariela Šarona zastával funkci ministra komunikací, v roce 2003 byl zvolen předsedou Knesetu. 10. června 2014 se stal izraelským prezidentem.

Izraelský prezident Rauven Ravlin
Zdroj: ČTK/AP/Sebastian Scheier

Posledním izraelským prezidentem, který pobýval v ČR, byl Rivlinův předchůdce v úřadu Šimon Peres. Do Česka přijel v březnu 2009.