Chovanec: Podmínky pro zadržené cizince se zlepšují

Podmínky v detenčních zařízeních, které kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, se podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) postupně zlepšují. Zvýšil se například počet sociálních pracovníků a ministerstvo hledá překladatele, kteří by usnadnili komunikaci s uprchlíky.

Podle Chovance zůstává několik oblastí, v nichž se s Šabatovou neshodnou, ale spolupráce mezi ministerstvem a úřadem ombudsmanky bude pokračovat. Šabatová ocenila, že se zlepší podmínky pro děti. „Zařízení se mění v čase, postupně zlepšujeme podmínky, které tam jsou,“ uvedl Chovanec. Dodal, že podmínky se upravují tak, aby vyhovovaly i matkám s dětmi. V budovách se maluje a pořizují se matrace.

"UNHCR vyzývá vedení země, aby vyjádřilo solidaritu s těmi, kteří prchají před násilím a pronásledováním," uvedl úřad. Ředitel evropské kanceláře UNHCR Vincent Cochetel vyzval ke stejné toleranci a solidaritě, která byla projevena vůči lidem utíkajícím z Československa v roce 1968. "Podněcování xenofobie, islamofobie a nesnášenlivosti je v rozporu se závazky České republiky vyplývajícími z mezinárodních lidskoprávních principů, na nichž jsou postaveny základy Evropské unie," upozornil UNHCR.
Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky
vyzval ústavní činitele ČR k toleranci a solidaritě

Šabatová minulý týden po kontrole v detenčních zařízeních kritizovala, že se v nich děti mají hůře než čeští vězni. Mimo jiné jim prý schází teplé oblečení či obuv. Děti jsou prý vystrašené z přítomnosti policie a bezpečnostní služby. „Otevřená zůstává především otázka, jestli zařízení Bělá-Jezová je vhodné pro rodiny s dětmi, nebo ne. Tam se ten názor zatím liší,“ poznamenala ombudsmanka. Požaduje také, aby v tomto zařízení nadále nepracovali zaměstnanci bezpečnostních agentur.

Komise chce po Česku vědět, proč nevyhošťuje migranty

Evropská komise chce po Česku vysvětlení, proč nedokáže vyhošťovat lidi, kteří jsou na jeho území nelegálně. Upozorňuje, že ČR vrací zpět jen 13 procent nelegálních migrantů, průměr zemí Evropské unie je přitom 39 procent. Komise proto po českém ministerstvu vnitra chce, aby jí do měsíce předložilo seznam opatření, kterými hodlá situaci zlepšit. Podle EK je vracení lidí, kteří jsou v zemích Unie nelegálně, klíčové pro snížení nelegální migrace.

Komise čerpá ze statistik Eurostatu, podle kterých Česká republika v roce 2014 nařídila 2460 lidem, aby opustili její území, reálně ale vyhostila jen 320 lidí. Podle ministerstva vnitra velkou část těch, kteří jsou v Česku nelegálně, představují lidé, kteří překročili povolenou délku pobytu.

Podle Komise v Česku nelegálně zůstává příliš mnoho lidí, aniž se ptá na konkrétní důvody. Česko by navíc za unijním průměrem zaostávalo i po odečtení lidí s propadlými vízy, protože pak by jeho úspěšnost ve vyhošťování nelegálních migrantů byla 32 procent.

Chovanec kritiku odmítá: Uprchlíky vracíme, odkud přišli

„Za letošní rok jsme zadrželi sedm tisíc nelegálních migrantů a současný stav detenčních zařízení je 460 lidí. Všechny ostatní jsme vrátili do nejbližšího státu, odkud přišli,“ oznámil ministr vnitra v reakci na kritiku Evropské komise.

Podle něj musejí evropské státy migrační krizi řešit společně, ale zároveň se musí klást důraz na bezpečnost jednotlivých států. „Svět z bruselské kanceláře vypadá trochu jinak než v Čechách, trošku jinak než v Německu, a je potřeba ty pohledy sladit. Budeme dělat maximum pro to, aby se nám to povedlo,“ ujistil ministr. Podle něj se jinak může stát, že migrační krize vyvolá vzestup extremistických hnutí.