Sněmovna navzdory pravici podpořila zavření obchodů o svátcích

Události ČT: Svátky bez velkých obchodů, Sněmovna se přiklonila k návrhu (zdroj: ČT24)

Poslanci v prvním čtení odsouhlasili senátní návrh na omezení zavírací doby větších obchodů, přestože pravicová opozice byla proti. Supermarkety a hypermarkety by podle návrhu měly mít zavřeno například na Nový rok, velikonoční pondělí či vánoční svátky.

Vláda zaujala k předloze neutrální stanovisko. Hlasy pravicové opozice tak při odporu posílili všichni poslanci vládního hnutí ANO. Potřebnou podporu pro schválení ale zajistili komunisté a zástupci Úsvitu.

Návrh zákona o zavření obchodů o vybraných svátcích nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a sociální. Přijetí normy žádají i odbory. Návrh počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun.

Nyní prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje. Některé prodejny však zůstávají i bez zákona o svátcích zavřené. Pokud se zákon skutečně schválí, přibudou k nim další.

  • Nový rok (1. 1.)
  • Velikonoční pondělí
  • Den vítězství (8. 5.)
  • Den české státnosti (28. 9.)
  • Den vzniku samostatného československého státu (28. 10.)
  • oba vánoční svátky (25./26. 12.)

Kritika výběru svátků i dvojí kategorie obchodníků

Vybraný výčet státních a státem uznaných svátků z celkových dvanácti byl jedním z terčů kritiky pravicových poslanců. „Ani mně není jasný klíč výběru svátků,“ přiznal se však předseda poslanců vládní KDU-ČSL Jiří Mihola. Předlohu nicméně pokládá za „příspěvek k lepšímu skloubení pracovního a rodinného života“.

Většinou jsou to peníze, proč lidé chtějí pracovat i o svátcích. Podle obchodníků by si tak otevírací dobu měl rozhodnout každý majitel sám. „Nemají problém sehnat pracovníky na zaměstnávání na tyto dny, a to proto, že je celá skupina mnohdy obtížně zaměstnavatelných lidí,“ uvedla prezidentka svazu obchodu Marta Nováková, která zmiňuje třeba ženy na mateřské.

V jejich zájmu ale zase argumentují někteří politici nebo odbory. „Velkou část pracovníků obchodu tvoří ženy, které by podle nás měly trávit svátky spíše doma s rodinou a ne za pokladnou,“ zmínila mluvčí odborového svazu pracovníků v obchodě Aneta Bednářová.

Česko má dvanáct svátků, chtěli jsme, aby byly obchody zavřeny ve všech z nich. Těch sedm je určitý kompromis.
Renáta Burianová
předsedkyně Odborového svazu pracovníků v obchodu
Nevidím jediný důvod, aby stát obchodníkům říkal, kdy mají prodávat, a ještě nám, kdy máme nakupovat.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Odpůrci novely z řad ODS a TOP 09 se pak pozastavovali i nad tím, proč návrh rozděluje obchodníky do dvou kategorií a znevýhodňuje zaměstnance menších obchodů v obchodních centrech, kteří budou muset o svátcích do práce. Senátor ČSSD František Bublan jako iniciátor novely uvedl, že rozdělení podle plochy obchodu vychází z francouzského zákona.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Burianová: Počet zavřených dní na svátky je kompromis (zdroj: ČT24)

Někteří o svátcích do práce musí

Ne všichni zaměstnanci ve velkých obchodech však budou případně trávit svátky doma. Do práce by někteří z nich museli třeba kvůli přípravě zboží. Například pekaři v hypermarketech musí na první směnu přicházet už v deset hodin večer předchozího dne, aby stihli vše napéct.

Lidí z jiných profesí, kteří musí do práce po celý rok, se pak změna zákona nejspíš vůbec nedotkne. Jde například o lékaře a nemocniční sestry. Provoz je v téměř celé nemocnici nepřetržitý. „Máme tabulku, kdo kdy sloužil Vánoce, a snažíme se je spravedlivě rozdělovat,“ zmínil primář oddělení ARO v Královských Vinohradech Michael Stern.

O svátcích tu pracuje jeden lékař a další pomocný personál. Za příplatek, podobně jako jinde. Kdo pracuje ve svátek, má pak podle zákona nárok hlavně na náhradní volno.