Hejtman Rozbořil zveřejní svou kauzu, pokud dostane svolení

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) by se měl dohodnout se státním zástupcem a zveřejnit informace o své kauze. Mohl by tak případně očistit své jméno, pokud se cítí nevinen, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec v diskuzním pořadu televize Prima. Rozbořil na výzvu reagoval s tím, že o souhlas státního zástupce požádá, a pokud dostane souhlas, tak se zveřejněním nemá problém. Hejtman čelí obvinění z korupce. Jde o součást případu, který detektivové pojmenovali Vidkun; týká se údajných klientelistických vazeb a figurují v něm i vysocí policejní důstojníci.

„Jediný člověk, který pravdu může osvětlit, je Rozbořil. Doufám, že se domluví se státním zástupcem. Pokud se cítí nevinen, jediná šance, jak to veřejnosti a členům strany ukázat, je víc informací a jít touto cestou,“ uvedl Chovanec. Podle něj by měl Rozbořil funkci opustit a vrátit se až po svém očištění. Rozbořil ale nerezignoval a podpořil ho i krajský výbor strany.  

Hejtman měl podle detektivů náměstkovi olomoucké krajské policie Kadlecovi nabídnout úplatek za to, že se odloží vyšetřování dotací pro jezdecký klub Lazce. Rozbořil to odmítá a říká, že byl jen ve špatný čas na nesprávném místě. „Žádný úplatek jsem nikdy nenabízel.“

Detektivové si ale myslí,  že Rozbořil byl v kontaktu také s dalším obviněným - a to s podnikatelem Ivanem Kyselým. Ten se podle částí odposlechů zveřejněných serverem Neovlivní.cz za hejtmana přimlouval u policisty Kadlece kvůli vyšetřování kauzy financování Aquaparku. Podle hejtmana jde však o novinářské dohady a domněnky.

Podnikatel Kyselý je obchodní partner exministra vnitra Ivana Langera, u kterého kvůli celému případu policisté provedli domovní prohlídku. Sám Langer o obvinění Kyselého nechce mluvit.   

Podle detektivů byl hejtman v kontaktu i s podnikatelem Kyselým (zdroj: ČT24)

Detektivové zatím v případu stíhají celkem čtyři lidi, vedle Rozbořila a Kyselého ještě dvojici policistů: náměstka krajské policie v Olomouci Karla Kadlece a jeho podřízeného Radka Petrůje. Oba spolu s Kyselým skončili ve vazbě. „Já předpokládám, že to není konec - uvidíme v řádech několika dní, kam se posuneme,“ uvedl ministr vnitra.

Už příští týden se potká premiér Sobotka se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivanem Bílkem. GIBS totiž v minulosti část olomoucké kauzy vyšetřovala, případ ale odložila. Podle informací ČT se chce Sobotka Bílka ptát na okolnosti nové struktury inspekce, kterou měl její šéf začít chystat ještě před policejním zásahem. Šéf generální inspekce tento týden žádost o rozhovor odmítl. 

  • Kauza Králík – odposlechy v Kadlecově kanceláři podle ÚOOZ dokládají, že důstojník 3. února 2015 svému podřízenému Petrůjovi uložil, že musí za každou cenu trestně stíhat Jaroslava Králíka. Podnikatel a člen ČSSD se podílel na  projektech spojených s evropskými dotacemi.
  • Kauza Aquapark – Kadlec s Kyselým řešili plánovanou razii spojenou s olomouckým magistrátem a provozováním městského aquaparku. Podnikatel se chystal informace předat hejtmanu Rozbořilovi.
  • Kauza HC Olomouc – Kadlec prozradil Kyselému, že přišlo anonymní udání, že dotace kraje a města na mládežnický hokej nepoužil extraligový klub HC Olomouc na tyto účely.
  • Kauza policejní družky – Kadlec informoval Kyselého, že jim lidé z ministerstva financí předali informace k bratrovi jedné z policistek působících v Praze na prezidiu. Oba muže to zajímalo zejména proto, že policistka je družkou ředitele celorepublikového útvaru kriminální policie Milana Pospíška. Kadlec si o ženě následně nechal od svých podřízených shánět informace.
  • Kauza akcie – Kadlec s Kyselým opakovaně řešili kauzu akcií, které drží město Olomouc ve firmách.
  • Kauza Penzionu a Jízdárny Lazce – Hejtman se údajně snažil ovlivňovat vyšetřování a nabízel za to úplatek Kadlecovi. Ministerstvo financí mělo u těchto zakázek podezření na dotační podvod.
  • Kauza olomoucké exnáměstkyně – Kyselý letos v únoru podle odposlechů zaúkoloval Kadlece, aby z někdejší náměstkyně olomouckého primátora Hany Kaštilové Tesařové z ČSSD, aktuálně souzené pro podezření z nevýhodného prodeje městského domu, udělal spolupracující obviněnou a získal tak informace o další trestné činnosti na magistrátu. Oba muži plánovali na političku tlačit zabavováním majetku. Kadlec pak Kyselého průběžně informoval.
  • Zdroj: http://neovlivni.cz/