Chovanec: Podmínky uprchlíků v ČR odpovídají 21. století, dbáme na lidská práva

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nesouhlasí s kritikou nevládních organizací, komisaře Rady Evropy pro lidská práva či ombudsmanky Anny Šabatové, podle nichž Česko nevhodně zachází s uprchlíky. Chovanec soudí, že podmínky v uprchlických zařízeních odpovídají 21. století. Podle prezidenta Miloše Zemana tam migranti žijí v lepších poměrech než ve svých zemích, což je prý dostatečné.

„Podmínky u nás jsou nadstandardně lepší než na nádraží Keleti v Maďarsku, přesto dbáme na lidská práva,“ srovnal Chovanec. V diskusním pořadu televize Prima trval na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají 21. století. Dodal, že se v současné době otevírají další zařízení v Drahonicích a Balkové. V jednom táboře vzniká trakt pro matky s dětmi. 

Příští týden se Chovanec sejde s veřejnou ochránkyní práv Annou Šabatovou. Ta podmínky v uprchlických zařízeních ostře zpranýřovala po návštěvě detenčního tábora v Bělé-Jezové, kde shledala zásadní nedostatky.

Šabatová: V Bělé jsou horší podmínky než ve vězení

Rodiče jsou v Bělé podle ombudsmanky ponižováni před svými dětmi, kterým schází oblečení a namísto teplé obuvi nosí plastové sandály. Jsou vyděšené z všudypřítomné bezpečnostní služby a policistů. V areálu schází herna, proto si malí uprchlíci hrají na policisty a vězně. Pointou hry je prokopat tunel ven. Dětské hřiště je údajně malé a naprosto nevyhovující.

Ombudsmanka dále zkritizovala, že matrace v Bělé jsou neomyvatelné a ve stavu neodpovídajícím hygienickým standardům. „Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, za účelem přepočítání. Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit,“ uvádí ve zprávě o poměrech v zařízení Šabatová.

Ochránkyně práv proto navrhuje soubor opatření na zlepšení životních podmínek zajištěných běženců. „Ve vězení máte nárok na postel, židli, skříňku, na teplou stravu nebo na setkání s jinými lidmi. Pokud jste žena, tak máte nárok, abyste nebyla ubytována s cizími muži. I ti nejtěžší vězni u nás mají volný přístup k toaletě a tekoucí vodě. Za naší návštěvy, kdy běženci bydleli v tělocvičně, to zajištěno neměli,“ uvedl pracovník kanceláře ombudsmanky Pavel Pořízek.

Asi by bylo možné akceptovat provizorní podmínky v uprchlickém táboře pro tisíce lidí na okraji válečné zóny. Takové podmínky však není možné přijmout uprostřed střední Evropy. Nedokážu posoudit, jaká traumata si odsud do budoucna odnesou a jaké to bude mít následky na jejich další život. Vím zcela určitě, že to vše podstupují zcela zbytečně. Ti lidé nic neprovedli. Nebyli nikým odsouzeni. Přesto je necháváme trpět. Zbytečně.
Anna Šabatová
ombudmanka
Interview ČT24 s Annou Šabatovou (zdroj: ČT24)

Políček ministerstvu

Ombudsmanka zdůraznila, že již samotné zveřejnění informací o situaci v Bělé-Jezové je pro zřizovatele sankcí. Po vedení Správy uprchlických zařízení ČR i cizinecké policii požaduje okamžitou nápravu. Vedení vnitra uvedlo, že kritiku veřejné ochránkyně práv vnímá jako oprávněnou pouze zčásti. Připustilo ale, že jisté aspekty je nutné zlepšit.

V souvislosti s otevřením nových uprchlických center ve Vyšních Lhotách a Drahonicích počítá vnitro s úpravou a modernizací Bělé-Jezové. Počítá se se zvýšením počtu zaměstnanců ze současných 62 na 90 pracovníků. „O situaci rodin s dětmi v současné době vedeme intenzivní jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí. Do této chvíle nebylo možno situaci rodin s nezletilými dětmi řešit právě z kapacitních důvodů,“ vysvětlila mluvčí vnitra Lucie Nováková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman: Žijí si lépe než doma

Naopak Miloš Zeman považuje poměry v českých zařízeních pro běžence za uspokojivé. „Životní podmínky uprchlíků se už výrazně zlepšily ve srovnání se situací, v jaké žili ve svých zemích, a já si myslím, že je to naprosto dostačující,“ domnívá se prezident. „Děti uprchlíků mají běžnou lékařskou péči, mají dostatek jídla, jsou v teple, jsou oblečeny,“ dodal v rozhovoru pro Parlamentní listy. Podle prezidenta Šabatová „jako obvykle není příliš dobře informována“.

„Anna Šabatová osobně navštívila detenční zařízení pro cizince, Miloš Zeman nikoliv. Soudný člověk si sám udělá obrázek, kdo je obvykle dobře informován,“ okomentoval situaci na Facebooku ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

obrázek
Zdroj: ČT24

Chovanec: Uprchlíci budou občané 2. kategorie

Podle Chovance se Česko v budoucnosti bez migrantů neobejde, „masová vlna ale není vhodná“. Chovanec se obává, že migranti přicházejí do Evropy s velkými očekáváními, protože pašeráci jim „naslibují úplné bludy“. Většina z příchozích prý brzy pochopí, že z nich budou po dlouhou dobu občané druhé kategorie. „Musíme vzkázat světu, že lidem chceme pomáhat u nich, ať nechodí sem,“ říká ministr.

Chovanec také uvedl, že počet lidí, kteří nelegálně přecházejí území České republiky, klesá. V posledních dnech podle něj policie zadržela denně pět či sedm lidí bez povolení, uprchlíky „ve lhůtě 14 dnů“ vrací do Rakouska. „Migrační tok k nám se zastavil,“ konstatoval ministr.