Šikana úředníků? Alkoholový prohřešek řešili s řidičem přímo v nemocnici

Podle soudu se úředníci i policisté dopustili chyb (zdroj: ČT24)

Celou řadu chyb vytkl soud úředníkům a policistům, kteří potrestali řidiče s alkoholem v krvi. Muži ze Zlínska uložili pokutu a na dva roky zakázali sednout za volant. Když se odvolal, vyvrcholilo správní řízení přímo v nemocnici, kde ležel kvůli cukrovce. Úředníci se však hájí, že byl takový postup nutný. Řidič se prý vyhýbal trestu a blížila se roční promlčecí lhůta. Ředitel krajského úřadu podá proti rozhodnutí krajského soudu kasační stížnost.

„Úředníci přišli do nemocnice a obviněného, ač se řádně omluvil, nutili k výslechu,“ uvedl zmocněnec Libora Cápka Stanislav Šíp. Podle krajského soudu má obviněný právo vyjádřit se ke všem skutečnostem, ovšem nesmí být k výpovědi ani k doznání nucen.  

„On v tu chvíli odmítl vypovídat, s tím, že se chce účastnit dalších výslechů svědků, ale ty výslechy proběhly bez jeho účasti, což bylo porušení práva na spravedlivý proces. Dále se nemohl seznámit před vydáním rozhodnutí se spisovým materiálem,“ vysvětluje mluvčí brněnského krajského soudu Simona Tesařová.

Úředníci však od počátku tvrdí, že řízení v nemocnici bylo nutné – blížilo se promlčení přestupku. „Komunikace s ním byla obtížná, měnil místa pobytu, měnil si datovou schránku,“ tvrdí šéf krajského úřadu ve Zlíně Vladimír Kutý. Na webových stránkách kraje své úředníky chválil: „Jsem hrdý na to, že naši úředníci jsou ochotni jít do rizika, volí nepohodlnou cestu a necouvají před úskoky nejrůznějších silničních pirátů, kteří hledají všechny prostředky, jak se vyhnout zodpovědnosti.“

Cápkův advokát Tomáš Mácha ale odmítá, že by jeho klient účelově měnil místa pobytu, aby se vyhnul postihu. Výslech přímo v nemocnici pak považuje za připravenou šikanu. Původně totiž Cápek ležel v Přerově. Až v den, kdy úředníci chtěli provést výslechy, byl převezen do Kroměříže. „Přerov je jiný kraj - jiný územní celek a tam by rozhodně to řízení nemohlo probíhat.“ Dokument z přerovské nemocnice však převoz vysvětluje tím, že bylo plno a úředníci jakýkoliv podíl na převozu odmítají.    

Vydáno pod