Zeman výroky o islámu straší veřejnost, soudí čeští politici

Prezident Miloš Zeman svými výroky, že uprchlíci v Česku nebudou respektovat zákony a zavedou islámské právo, straší veřejnost. Hlava státu si podle většiny českých politiků pouze snaží udržet popularitu. „Řekl bych, že zatímco prezident Václav Havel se z nás snažil pracně – a mnohdy marně – vydolovat to lepší v nás, tak prezident Zeman sbírá to horší v nás, co z nás pomalu jde samo,“ řekl v pořadu Interview ČT europoslanec Petr Ježek (nestraník za ANO).

Zeman při debatě se zaměstnanci Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku prohlásil, že islámští utečenci určitě nebudou respektovat naše zákony a zvyklosti. Nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce a „přijdeme o krásu žen, jelikož budou zahaleny“, obává se prezident.

Miloš Zeman na návštěvě Zlínského kraje varoval před právem šaría
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Zástupci Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty označili Zemanova slova za xenofobní a populistická, podle nich prezident kompromituje Česko v cizině. „Jde o odporné a nezodpovědné strašení od někoho, kdo sám nemá žádné zábrany porušovat základní morální zásady a někdy ani právní pravidla,“ rozohnil se ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poznamenal, že jeden ze senátorů za sociální demokracii je Syřan a právo šaría neprosazuje. „Pan senátor Hassan Mezian, člen ČSSD, je Syřan a nic takového neprovozuje ani neprosazuje,“ poznamenal Bělobrádek.

Petr Ježek a Michaela Šojdrová v Interview ČT (zdroj: ČT24)

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát vidí v Zemanových výrocích snahu zneužít obavy české veřejnosti. „Pan Zeman je velice protřelý politik, který zná nálady a myšlení českých lidí, kteří se bojí,“ řekl Laudát. „Pomocí politiky strachu, která je velmi často účinná, se snaží si udržovat a zvyšovat svou popularitu,“ dodal.

Proti zastrašování veřejnosti se ohradil také místopředseda ODS Martin Kupka. Občanští demokraté přitom sami často varují před bezpečnostními riziky, která může příchod muslimských uprchlíků vyvolat. „Tohle může jenom vyvolávat obavy ve veřejnosti,“ soudí Kupka o Zemanových slovech. Politici by podle něj měli nabízet řešení, nikoliv strašit.

Úsvit: Islám je agresivní

Prezidentovi dali za pravdu představitelé Úsvitu - Národní koalice. Předseda hnutí Miroslav Lidinský uvedl, že muslimové vytvářejí zóny, kde uplatňují vlastní zákony. „Islám je agresivní a nechce se přizpůsobovat našim zvykům a právu. Naopak šíří právo šaría, které je pro evropskou kulturu neakceptovatelné,“ míní válečný veterán Lidinský. „Nebudou respektovat naše zákony. Budou prosazovat své zvyky a své zákony,“ dodal místopředseda hnutí Marek Černoch.