Ředitel BIS Lang prý končí ve funkci, Sobotka informaci zpochybnil

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang prý po 11 letech ve funkci v polovině listopadu skončí, píše to týdeník Respekt. Jeho odchod údajně už projednala Bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka nicméně České televizi po skončení summitu EU řekl, že časopis „pravděpodobně nemá správné informace“. Zprávu dále nekomentoval s tím, že o ničem neví.

Mluvčí BIS Jan Šubert taktéž nechtěl zprávu komentovat. „Na Langův odchod nejsou vyvíjeny žádné vnější tlaky. Ta věc je výhradně jeho osobní rozhodnutí.“ 

Osmapadesátiletý Lang vstoupil do zpravodajských služeb v roce 1990. Od roku 1996 byl náměstkem služby a v roce 2003 se stal jejím ředitelem. Do hodnosti  generála ho v roce 2007 jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus. Po odchodu z BIS by podle Respektu mohl přejít do Bruselu, limitovala by ho ale jeho špatná angličtina. 

Server připomíná, že během Langova působení v čele BIS získala tajná služba personální stabilitu, zasáhlo ji ale také několik kontroverzních událostí. Známým případem byl například únik nahrávek lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Lang z něj obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala. 

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Vydáno pod