Málo jídla a nemáme kde odpočívat, stěžují si policisté hlídající uprchlíky

Podmínky v detenčních zařízeních pro uprchlíky kritizují nevládní organizace i ombudsmanka Anna Šabatová. Kritika však zaznívá i ze strany policistů, kteří hlídají detenční zařízení v Drahonicích. V přestávkách prý nemají kde odpočívat a v zařízení není dostatečně zařízeno stravování. Na kameru sice policisté mluvit odmítli, veřejně na to však ve čtvrtek upozornili na stránkách Unie bezpečnostních složek. Ministr vnitra Milan Chovanec slibuje nápravu – tamní podmínky prý neodpovídají 21. století.

„Na počet dvacet policistů nám přichystali pouze šest postelí pro odpočinek. Polovina střídajících policistů musela využít židle, z kterých si udělala postel, jako nutné zázemí na krátký spánek,“ kritizuje podmínky v Drahonicích jeden z policistů. 

A dalším problémem je prý strava. „Jídlo nebylo zajištěno. V obci není obchod ani jiná možnost stravování. Bylo nám vyhověno, že jeden z nás v roli nákupčího mohl odjet do jiné obce nakoupit, a stravu jsme si přivezli,“ tvrdí policista, který slouží jako ostraha detenčního zařízení.  

V Drahonicích hlídá migranty asi 80 policistů, v jedné směně jich slouží kolem 30. I toto číslo tamní policisté kritizují jako naddimenzované. „Budova, do které byli uprchlíci soustředěni, je budovou věznice. Z toho vyplývá, že splňuje kritéria zabezpečení proti útěku na vyšší úrovni. Na ostraze se podílí vždy aktivně 11 policistů, což mi připadá hrubě předimenzováno.“

Jenže mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová k tomu dodává, že policisté střežící vnější perimetry detenčních zařízení zároveň zasahují u všech potyček uvnitř areálu. V jediném detenčním zařízení prý museli policisté během tří měsíců zasahovat v 57 případech.  

Na kameru policisté mluvit nechtěli (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nespokojené policisty ujišťuje, že se podmínky v Drahonicích zlepší: „My v současné době zlepšujeme podmínky pro výkon služby, protože policisté tam opravdu fungovali v podmínkách, které neodpovídaly 21. století.“

Podle něj by měla mimořádná opatření kvůli uprchlíkům trvat maximálně dva měsíce. Ostrahu tří detenčních zařízení a česko-rakouského pohraničí zajišťují policisté z devíti krajů. Celkem jde o 1260 lidí - ostraze hranic se věnuje 720 policistů a dalších 540 pak hlídá detenční zařízení v Bělé, Vyšních Lhotách nebo právě drahonicích.