Ministra Pelikána parlament nezajímá, zlobí se poslanci z výboru

Nejenom zástupci opozice, ale i někteří koaliční poslanci z ústavně-právního výboru se zlobí na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO). Ten podle nich dlouhodobě ignoruje schůze ústavně právního výboru, dosud nepřišel ani na jednu z nich. Ministr však tvrdí, že se jeho účast na výboru neliší od účasti předcházejících ministrů.

Podle členů sněmovního ústavně-právního výboru není možné s ministrem spravedlnosti Pelikánem projednat aktuální problémy resortu ani přípravu zákonů či vyhlášek, protože zasedání dlouhodobě ignoruje. Od nástupu do funkce letos v březnu nepřišel ani na jedno zasedání právního výboru či jeho podvýborů, předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) řekl, že za sebe Pelikán posílá náměstky.

Na posledním zasedání jeho dlouhodobu absenci poslanci ostře kritizovali. „Pan ministr spravedlnosti se dlouhodobě chová tak, jako by sněmovnu nepotřeboval,“ uvedl opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09). Padla také slova o pohrdání parlamentním výborem.

Nemyslím, že bych se nějak odlišoval od svých předchůdců. Ostatně to potvrzuje i pohled do záznamů z jednání ústavně-právního výboru. Ovšem pro každého ministra je toto trvalý problém: dostatečně se věnovat úřadu a zároveň být dostatečně často v parlamentu.
Robert Pelikán

Vůči Pelikánovým absencím se ale vymezili i zástupci koaličních stran. „Co se týče komunikace s poslanci, je suverénně nejhorším ministrem, kterého jsem zažil. Jeho snaha je nulová,“ řekl Jan Chvojka (ČSSD). Také podle Pelikánovy předchůdkyně Heleny Válkové (ANO) by měl ministr chodit na všechny schůze.

Robert Pelikán podotkl, že je obtížné stíhat práci na ministerstvu a navíc ještě docházet do parlamentu, slíbil ale, že se pokusí to změnit. „Chápu to jako určitou výzvu a určitě se budu snažit být na výboru častěji,“ reagoval ministr na poslaneckou kritiku.

Poslanci se dohodli, že svolají zvláštní schůzi výboru, aby si mohli s Robertem Pelikánem promluvit. Předseda ústavně-právní výboru bude hledat termín, který by byl vhodný pro obě strany, uvedl, že už s ministrem telefonicky hovořil. Pokud ale neuspěje, svolá výbor na datum, na němž se shodnou jeho členové. „Výbory mají možnost vyžádat si ze zákona o jednacím řádu účast ministra, která je potom pro něj povinná,“ upozornil Jeroným Tejc.