Podle Babiše podlehl Bartošek lobbingu. Ten kontruje: Praktiky StB

Ve vládě pokračuje přestřelka mezi ANO a KDU-ČSL. Předseda poslanců z ANO Jaroslav Faltýnek do paláce Charitas vzkázal, že pokud se křesťanským demokratům koalice nelíbí, mohou ji opustit, šéf partaje Andrej Babiš kvůli sporům o výherní automaty obvinil lidoveckého místopředsedu Jana Bartoška z toho, že podlehl hazardní lobby. Lidovci žádají omluvu, nebo důkaz, Bartoškovi takové obvinění připomíná praktiky StB.

V rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaní hazardní lobby v čele s panem Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan Valenta na to dohlížel z balkonu.
Andrej Babiš
český premiér

Návrhy směřujícími k vyššímu zdanění hazardu se minulý týden zabývala Poslanecká sněmovna. Zatím je ale – i kvůli několikahodinovým řečnickým vystoupením místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska – koalice neprosadila. Kalouskovi se příčilo, že má hazard řešit poslanecký návrh z pera Jana Volného (ANO), a nikoliv návrh vládní. 

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaní hazardní lobby v čele s panem (místopředsedou TOP 09 Miroslavem) Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl," tvrdí nyní ministr financí Andrej Babiš. „To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan (senátor Ivo) Valenta na to dohlížel z balkonu."

Sociálnědemokratického poslance Ladislava Šincla Babiš ze vstřícnosti hazardním společnostem obvinil už v létě, pře se tehdy vedla také o to, zda si na něj vedl složku s kompromitujícími materiály. Sám Šincl potom tvrdil, že ho Babiš obvinil z přijímání peněz od senátora Valenty, majitele Synotu. 

Bartošek: Kdo je tady zlobbovaný?

Připomíná mi to praktiky StB. Jen tak do prostoru hodíte na někoho bez důkazů obvinění a dělej si s tím, člověče, co chceš. Jestliže mi Andrej Babiš není schopný vysvětlit, proč jednal v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, a pak mi řekne, že jsem zlobbovaný, tak se ptám, kdo je zlobbovaný?
Jan Bartošek
místopředseda KDU-ČSL

„Já už nemám k tomu co říct. Pan ministr pro mě má na asi nějakou slabost,“ reagoval nyní Šincl. „Já bych řekl, že to je totální magor.“

„Připomíná mi to praktiky StB. Jen tak do prostoru hodíte na někoho bez důkazů obvinění a dělej si s tím, člověče, co chceš. To je hodně nestandardní. Kdyby byl Andrej Babiš chlap, tak tady proti mně sedí,“ reagoval na Babišova slova Bartošek v Událostech, komentářích. Podle prvního místopředsedy lidovců Mariana Jurečky Babiš neudržel chladnou hlavu: „Buď ať to doloží, nebo ať se omluví a tyto věci neříká.“

Kritika po ústupku lidovcům

Kritická slova ministra financí přitom přicházejí záhy poté, co kabinet na podobě nového zákona o zdanění hazardu konečně našel shodu a Volného návrh po úpravě přijal za vlastní. Hlavní pře se až dosud vedla o denní sazbu za každý hrací automat, lidovci nesouhlasili s částkou 110 korun a navrhovali 75 korun.

Bartošek kvůli tomu předložil vlastní zákon, podle Jana Volného z ANO navzdory dohodám z koaliční rady. „Moje harmonizační novela přináší i boj s nelegálním hazardem, harmonizaci s Evropskou unií," hájil se lidovec.

„Materiál ministerstva financí jasně hovoří, že v případě enormního zdanění – poplatku 110 korun – dojde k neefektivnímu zdanění. Vedlo by to k černému hazardu a k podpoře mafií. „Jestliže mi Andrej Babiš není schopný vysvětlit, proč jednal v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, a pak mi řekne, že jsem zlobbovaný, tak se ptám, kdo je zlobbovaný?“ 

Vláda nakonec vyšla křesťanským demokratům vstříc – a do normy zanesla osmdesátikorunový poplatek. 

Bartošek: Babišova slova připomínají praktiky StB (zdroj: ČT24)

Faltýnek Bělobrádkovi: Nikdo vás nenutí, abyste s námi byli v koalici

Výhrady vůči Janu Bartoškovi nejsou jediné, které od ANO míří směrem k lidovcům. Druhá nejsilnější vládní strana se ohradila i proti vystoupení šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Zde Bělobrádek uvedl, že jeho straně dochází trpělivost s přístupem hnutí ANO a vicepremiéra Babiše k chodu dolní komory; odmítl záměr hnutí ANO zrušit interpelace a Babišově partaji vytkl i to, že koaliční strany nejsou informovány o přípravě některého návrhu.

Polemika při řešení problémů ke koalici patří. I ta ostrá. Myslím ale, že stabilita vlády je vyšší hodnota než vítězství v dílčím sporu.
Martin Stropnický
ministr obrany (ANO)

„I když pan Bělobrádek mluví jako opoziční politik, je stále členem vlády, zasedá v koaliční radě a je předsedou parlamentní koaliční strany,“ prohlásil šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Pokud se mu na chování ANO něco nelíbí, může nám to kdykoli sdělit,“ uvedl také Faltýnek, podle něhož tak šéf lidovců nikdy neučinil.

„Jeho mediální a ničím nepodložené tvrzení, že je někdo nedemokratický, je podle nás zcela zbytečným útokem na koaličního partnera. Nikdo navíc KDU-ČSL nenutí, aby s hnutím ANO v koaliční vládě seděla,“ dodal šéf klubu ANO.

Volný: Babiš kritizoval Bartoška kvůli Bělobrádkovi

Poslanec Jan Volný připustil, že Babišovo vyjádření na adresu Bartoška „nebylo nejšťastnější". Zároveň uvedl, že za ním stála i Bělobrádkova kritika: „Musíme to vzít v kontextu celého období, které tomuto vyjádření předcházelo – nešťastné vyjádření pana předsedy Bělobrádka u pana Moravce.“

Sám Babiš prohlásil s odkazem na Bělobrádkova slova prohlásil, že „že ta koalice nějak ne moc dobře funguje, a musíme se domluvit, jestli v té Sněmovně budeme táhnout za jeden provaz.“ Pokud ne, tak podle něj koalice nemá smysl. Na adresu koaličních partnerů také směřoval výtku, že od začátku společné vlády spíše mluví do médií, ale do očí mu své výtky nesdělí.