Rekordní mráz: Kvilda ráno hlásila -12 stupňů

Na Kvildě naměřili 12,3 stupně pod bodem mrazu, což představuje největší mráz pro 12. říjen v historii měření v Česku. Předchozí rekord minus deseti stupňů vydržel přes 20 let. Podprůměrné ranní teploty vytrvají do poloviny týdne, pak se ranní minima začnou opět zvedat.

Rekordní mráz nahlásila meteorologická stanice Kvilda-Perla, která leží v takzvané mrazové kotlině, tudíž často zaznamenává velmi nízké teploty. I předchozí rekord pro 12. říjen pocházel z Perly, kde byl naměřen v roce 1992. Mrazy se letos objevily už 2. října na řadě míst republiky, teploty tehdy podle ČHMÚ spadly ráno pod nulu na zhruba polovině meteorologických stanic.

Míst s teplotami pod nulou bude v úterý víc, než bylo v průběhu pondělí. „Tam, kde už dnes ráno mrzlo, pokud se nestane v noci něco významného, budou teploty srovnatelné," avizuje pro úterní ráno meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Hlavním viníkem poklesu teplot je poměrně vytrvalá tlaková výše na severu, která se rozprostírá nad Skandinávií a umožnila vpád chladného vzduchu od severovýchodu.

Teploty v tomto týdnu se budou držet kolem 6 až 8 stupňů Celsia a porostou nejnižší ranní teploty. Od bodu mrazu se přestěhují k pěti stupňům. Ve středu se od jihovýchodu zatáhne a meteorologové očekávají déšť. Ve třetím říjnovém týdnu už by se teploty měly od těch podprůměrných posunout k normálu, tedy okolo 12 stupňů.

Vydáno pod