Šance na odškodnění z 50. let pohasíná. Restituenti se obracejí na stát

Tisíce lidí dosud nedostaly peníze za zabavený majetek při kolektivizaci v 50. letech. Podle ministerstva zemědělství může jít až o osm miliard korun. Řada družstev, která se měla s farmáři vyrovnat, totiž zkrachovala a majetek převedla jinam. Situací se nyní chtějí zabývat poslanci. Ve hře je i varianta, že by zemědělce nebo jejich potomky odškodnil stát.

Jeden případ za všechny. Paní Růžena Jamplíková už více než 10 let čeká na kompenzaci, kterou měla dostat od někdejšího družstva za zabavené pole i statek. Podobně je na tom dalších zhruba 10 tisíc restituentů, kteří měli podle transformačního zákona dostat kompenzaci za svůj majetek už na konci 90. let od zemědělských družstev.

K tomu nedošlo kvůli faktu, že řada zmíněných družstev mezitím skončila v konkurzu. To znamenalo převedení jejich majetku jinam – a zároveň prakticky konec nadějí restituentů.

Poškození jsou hlavně staří lidé, někteří se svých nároků dokonce už vůbec nedožili. Svaz zemědělských restituentů proto nyní navrhuje, aby lidem oprávněné nároky vyplatil stát. V takovém případě by musel vzniknout nový zákon. „Jsme přístupni jakékoliv debatě a toto téma jsme schopni zařadit na jednání zemědělského výboru sněmovny," uvedl šéf tohoto výboru Jaroslav Faltýnek (ANO).

Kompenzace za zabavený majetek by mohl zajistit stát (zdroj: ČT24)

Stát restituentům sliboval pomoc opakovaně i v minulosti. V parlamentu ale nakonec neprošel ani jeden ze tří pokusů schválit příslušnou novelu. Restituenti často neuspěli ani u soudů. Několikrát totiž slyšeli stejný verditk, že z původních družstev požadovaný majetek zmizel. Sama družstva většinou chybu nepřipouštěla.

Zástupci zemědělských restituentů se chtějí se žádostí o pomoc obrátit také na orgány Evropské unie a informovat je o tom, že jejich členové čelí v Česku bezpráví.

Vydáno pod