Nejen Winton, ale i Hollingworthová zachránila stovky Čechoslováků

Události: Příběh málo známé hrdinky (zdroj: ČT24)

Více než dvě tisícovky Čechoslováků pomohla zachránit britská novinářka Clare Hollingworthová před nacisty. Ačkoliv se o málo známé hrdince příliš nemluví, její životní příběh se v mnoha ohledech podobá příběhu jejího krajana – letos zesnulého sira Nicholase Wintona. Jako vůbec první navíc svět informovala o začátku druhé světové války. Paní Clare Hollingworthová dnes slaví 104. narozeniny.

Clare Hollingworthová s sebou všude nosila psací stroj. Cítila se být především novinářkou, o práci na záchraně nejméně dvou tisíc československých uprchlíků mluvila jen výjimečně.

„Poslali mě do Polska. Když jsem tam dojela, místo práce reportérky jsem zabředla – velmi ochotně, musím podotknout – do práce pro uprchlíky,“ zavzpomínala v roce 1999 pro BBC.

V Katovicích pomáhala válečná zpravodajka lidem, kteří z Československa utekli po zřízení protektorátu. Historické dokumenty našel na půdě svých rodičů prasynovec novinářky.

„Ty materiály byly od uprchlíků, kterým Clare pomohla po tom, co utekli z Československa do Polska. Většina z nich neměla pasy ani víza. Clare organizovala jejich cestu do dalších zemí, do Velké Británie, Jižní Ameriky a Skandinávie,“ popsal prasynovec a taktéž novinář Patrick Garrett.

Telegram od československých uprchlíků adresovaný Clare Hollingworthové
Zdroj: Patrick Garrett

Do historie žurnalistiky se Clare Hollingworthová zapsala jedinečným způsobem. Pro noviny pracovala pouhé dva týdny, když viděla, jak německé tanky vjíždějí do Polska. Jako vůbec první předala tuto informaci ihned na Západ.

„Pamatuji si, jak jsem volala Robinovi Hankeymu, který pracoval na britské ambasádě. Telefon jsem dala ven z okna, takže mohl slyšet přijíždějící tanky,“ vzpomínala před 16 lety pro britskou rádiovou stanici BBC.

Ve 104 letech na sociálních sítích

Její novinářská kariéra ale tímto neskončila. Později pracovala pro prestižní deníky The Daily Telegraph či The Guardian, reportovala z konfliktů v Palestině i Vietnamu.

„Mnohé z nás, které jsme přišly v generacích po ní, se ohlíží a s hrdostí si uvědomují, že to nejsme my, ty průkopnice, ale že jsou to ony, Clare a ta skupina žen, které nám to umožnily,“ říká současná reportérka americké stanice CNN Christiane Amanpourová.

V současné době Clare Hollingworthová žije v Hongkongu. Celých 104 let jejího dobrodružného života nově připomíná video natočené s jejími novinářskými kolegy. Aktivní zůstává také na sociálních sítích Facebook či Twitter.