Proti hrozbě terorismu: URNA se vyzbrojuje lepším arzenálem

Policie má novou protiteroristickou výzbroj za miliony (zdroj: ČT24)

Útvar rychlého nasazení (URNA) masivně investuje do lepšího vybavení. Nejméně 15 milionů korun jde do nových, účinnějších zbraní i výstroje. Elitní protiteroristická jednotka policie tak reaguje především na varovný trend ze zahraničí – výskyt násilných útoků, jako byla střelba v pařížské redakci Charlie Hebdo nebo v rychlovlaku z Amsterdamu.

Nové nákupy tak mají za cíl zvýhodnit jednotky proti často dobře vyzbrojeným útočníkům. Účinný zásah zajistí třeba větší ráže zbraní a průbojnější munice. „Potřebujeme zbraně, které nám umožní útočníka zneškodnit, i když je balisticky chráněný – například vestou nebo helmou," říká člen velení URNA (jméno neuvádíme).

Výběr munice je přitom důležité rozhodnutí. Náboje musí být silné a zároveň přesné – v prvním případě, aby prošly i tvrdými materiály a nezranily tak rukojmí či ostatní civilisty, ve druhém pak při střelbě na hlavu. Právě ta bývá místem, na které se policie při nácviku zneškodnění dobře vybaveného teroristy zaměřuje.

Výcvik Útvaru rychlého nasazení
Zdroj: ČT24

Štáb ČT zasvětil do zákulisí elitních komand muž, který v útvaru slouží už 11 let. Taktika protiteroristických zásahů se podle něj neustále vyvíjí. „Vždycky musíte reagovat na to, v kterém prostředí jste, kolik je proti vám útočníků a jaké mají zbraně," tvrdí zástupce velitele. K dispozici jsou elitním policistům ochranné vesty, přilby, ochrana očí, pouta, obušek, slzný sprej nebo lékárnička.

Kromě nových zbraní nyní dostane speciální jednotka také přístroje nočního vidění, balistické štíty či neviditelné laserové zaměřovače. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jde o součást dlouhodobé modernizace speciálních jednotek. „Konkrétně URNA v tomto případě musí být připravená jako první, protože terorismus je v Evropě velkou hrozbou," uvedl Tuhý.