V Beskydech a Jeseníkách nasněží, první sníh může vydržet

Na severovýchodě Česka bude v noci na pondělí sněžit. Na horách by potom mohl sníh i vydržet. Ještě předtím ale budou Slezskem a částí Moravy zmítat poryvy větru, meteorologové vydali výstrahu platnou od půlnoci ze soboty na neděli až do pondělního rána. Meteorologové také vydali dlouhodobý výhled počasí. Vyplývá z něj, že nejteplejší část října bude na jeho konci.

Silný vítr s nárazem  o rychlosti 20 metrů za sekundu a na hřebenech hor až 30 metrů za sekundu bude v neděli vát ve Slezsku a velké části Moravy. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která platí pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a také pro Vsetínsko, Kroměřížsko a Vyškovsko.

Aby lidé předešli škodám, doporučují meteorologové upevnit všechny volně uložené předměty a nevydávat se na horské túry. Opatrní musí být i řidiči. „Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné,“ varoval ČHMÚ.

První sníh z hor hned nezmizí

Silný vítr s sebou přinese další ochlazení a v noci na pondělí by již mělo na Moravě a ve Slezsku sněžit. První sníh by měl ve vyšších polohách zůstat. „V nížinách bude sníh odtávat, od vyšších poloh se může během pondělí tvořit sněhová pokrývka, a to zejména v Beskydech a Jeseníkách,“ slíbili meteorologové.

Na Moravě a ve Slezsku by přitom mělo být v noci na pondělí tepleji než v Čechách, kde mohou teploty klesnout až na -3 stupně Celsia. V západní části republiky by ale mělo být jasné počasí, sněžit tedy zřejmě nebude. Také nedělní vítr bude slabší, jeho rychlost nemá přesáhnout 7 metrů za sekundu.

Výhled: Teplotně i srážkově bude říjen průměrný

Podle aktualizovaného výhledu počasí na příští čtyři týdny budou nadcházející dny z října nejchladnější. Celkově bude období teplotně průměrné, což bude platit především o příštích dvou týdnech. Na konci října bude poněkud tepleji, v prvním listopadovém týdnu teploty opět klesnou. Dlouhodobý průměr teploty v období od 12. října do 8. listopadu je 6,3 stupně Celsia.

Srážkově bude období také průměrné, přičemž dlouhodobý průměr odpovídá 40 milimetrům. Vyšší pravděpodobnost deště může být v týdnu od 19. října a potom na počátku listopadu.