Na hranice s Rakouskem míří stovky vojáků – jako záloha pro policii

Armáda posílá k rakouským hranicím 650 vojáků. Budou v neustálé pohotovosti ve třech vojenských objektech v blízkosti hranic. Vojáci mají být schopni během dvou hodin posílit policii například při hlídkování na hranicích.

Ministerstvo vnitra oznámilo, že od soboty rozšíří namátkové kontroly na česko-rakouských hraničních přechodech. „Posilujeme výkon služby policie na všech hraničních přechodech. Je to opatření, které směřuje k monitoringu situace na česko-rakouském pomezí,“ uvedl ministr Milan Chovanec (ČSSD).

Policie již posílila, vojáci se připojí během 120 minut

Policie poté oznámila, že kvůli rozšíření kontrol posílí počet policistů na hranicích o dvě stovky na celkových 720 a nyní se připojila také armáda, která na hranice posílá 650 lidí. Ministerstvo obrany chce, aby byli vojáci schopni do 120 minut asistovat policii na hranicích. 

„V případě potřeby mohou neprodleně zahájit činnost, která bude spočívat zejména v monitorování situace a hlídkování ve veřejném prostoru,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

K hranicím zamířili příslušníci 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. „Bude-li třeba, nasadíme i vojáky z dalších jednotek,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Vláda čeká, co se stane po dostavbě plotu

Ministr vnitra ve čtvrtek naznačil, že případná další opatření a posílení hlídek na hranicích by přišla na řadu, kdyby přes česko-rakouské hranice začal přicházet větší počet migrantů. Těch je v současnosti minimum, ve čtvrtek zadrželi policisté jediného člověka, Chovanec ale čeká, že by se to mohlo změnit poté, co Maďarsko dokončí stavbu plotu na hranicích s Chorvatskem.

„Pokud bychom se měli stát koridorem mezi Rakouskem a Německem, tak bychom zvýšili výkon policie na hranicích a vedle toho bychom požádali i o nasazení armády, ale to zatím není na pořadu dne,“ prohlásil ve čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec.