Dva gramy zlata ve víčku - implantáty pomáhají pacientům dovřít oko

Pacientům hrozí vedle častých bolestí i oslepnutí (zdroj: ČT24)

Nemožnost dovřít oko, neboli lagoftalmus - problém, se kterým se ročně v Česku potýkají stovky lidí včetně dětí. Pro pacienty představuje nekonečné starosti a často i bolest, navíc jim hrozí oslepnutí. Většinou se podaří příčinu onemocnění vyřešit, několika desítkám pacientů ale oko zůstává otevřené trvale. Lékaři v pražském Motole mají pro některé z nich řešení - víčkový implantát z 24karátového zlata.

Důvodů, proč člověk nemůže zavřít oko, je celá řada. „Nejčastější je idiopatická Bellova obrna, kdy člověk třeba přijde, ofoukne ho vítr a najednou nemůže zavřít jedno oko, to se často samo upraví. Ale další takovou vážnější příčinou jsou nádory, úrazy nebo různé cysty,“ vysvětluje primář oční kliniky ve Fakultní nemocnici Motol Milan Odehnal.

„To oko opravdu strašně trpí - při sebemenším závanu větru, při prašném prostředí, při slunečním svitu,“ popisuje Alena Chromá, která operaci lagoftalmu podstoupila.

Ať už jde o krátkodobý nebo trvalý stav, lidé musí používat masti a kapky, aby oko zvlhčili. Pokud se nepodaří pacienta vyléčit tak, aby oko zavřel, lékaři orgán často zašijí, aby se víc nepoškodil. Přitom pro desítky lidí existují i jiná řešení - třeba víčkový implantát z 24 karátového zlata, který svou vahou umožní, aby mohl pacient oko zavírat.

Zlatý implantát pomáhá svou vahou oko dovřít
Zdroj: ČT24

Implantáty pro děti se vyrábějí už z jedné desetiny gramu, někteří dospělí pak mohou ve víčku nosit i dva gramy zlata. Operaci hradí pojišťovna, implantát si pacient musí zaplatit sám - většinou se jedná o několik tisíc korun. Cena ale může být i vyšší: pokud má člověk alergii na zlato, nastoupí vzácnější platina.