V Motole se budou léčit čtyři syrské děti, přijedou z táborů v Jordánsku

Pražská motolská nemocnice v pondělí přijme čtyři syrské děti. Do země přiletí spolu se svými rodinami z uprchlických táborů v Jordánsku v rámci humanitárního projektu Medevac. Celkem do Česka dorazí dvacet jedna Syřanů. Více než polovina z nich jsou děti.

„Dvanáctého října přijedou do České republiky čtyři syrské rodiny, které dosud v nelehkých podmínkách pečovaly o své nemocné děti. Odbornou lékařskou pomoc nutně potřebují čtyři malí pacienti, z každé rodiny jde o jedno dítě,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Rodiny jsou zahrnuty mezi čtyři sta uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce Česko přijmout. Podle dřívějších informací by měli být rodinní příslušníci hospitalizovaných dětí ubytováni v dočasném ubytovacím zařízení v Praze. O jejich integraci se pak bude starat arcidiecézní charita a správa uprchlických zařízení.

Letos by měla do Česka dorazit přibližně stovka migrantů z táborů na Blízkém východě. Dalších devadesát pět uprchlíků by mělo být do ČR přesunuto z Řecka a Itálie. Z těchto států se Česko zavázalo přijmout celkem 1100 migrantů.

Projekt Medevac (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Je realizován ministerstvem vnitra ve spolupráci s resorty obrany, zahraničí a zdravotnictví. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v Česku, ale také vysíláni lékaři do zahraničí.