Z Ostrova uprchl vězeň, policie prosí veřejnost o pomoc

Z věznice Ostrov uprchl v noci na pátek vězeň odsouzený na 14 měsíců za majetkovou kriminalitu. Podle prvotních zjištění odsouzený přeřezal mříž v dozorové části věznice a přelezl plot. Policisté po muži intenzivně pátrají a žádají veřejnost o pomoc při jeho zadržení. Jakoukoliv informaci přijmou na kterékoliv policejní služebně nebo na lince 158.

Hledaný 21letý odsouzený má 167 cm vysokou štíhlou postavu, modré oči, hnědé krátké rovné vlasy a oválný obličej. Na sobě měl v době útěku vězeňské kalhoty a vězeňskou obuv, není vyloučeno, že by si mohl opatřit i jiné oblečení. Při útěku se pravděpodobně poranil na rukou a dalších částech těla.

Útěk zaznamenal operační důstojník na kamerovém systému, který na místo vyslal zásahovou hlídku. „Nejde o nebezpečného vězně. V minulosti byl stíhán za krádeže aut a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby (VS) Pavel Ondrášek, který po příjezdu do Ostrova nařídil prověrku výkonu strážní služby.

Zabezpečení věznice patří k nejstarším

Věznice Ostrov se nachází šestnáct kilometrů od Karlových Varů. Je určena pro výkon trestu odnětí svobody mužů zařazených do dozoru, tedy druhého nejmírnějšího typu.

Věznice je rozdělena do tří samostatných objektů. Ubytovací kapacita činí 900 osob, aktuální počet vězňů je 1029. Svým technickým zabezpečením patří k nejstarším v České republice. Její operační středisko pochází z 80. let.

Věznice Ostrov
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Podle vrchního komisaře Vězeňské služby Roberta Blandy už VS řadu let upozorňuje na nevyhovující zabezpečení a vybavení některých věznic. Dosud se ale nepodařilo najít na obměnu vybavení prostředky ve státním rozpočtu. Současné vedení Vězeňské služby ale už zpracovalo plán obměny zabezpečovacích technologií.