Sobotka: Proti trvalým kvótám je více států, chceme vytvořit blokační minoritu

Sobotka: Schenghen není na náhlé migrační vlny připravený (zdroj: ČT24)

Hlasování o trvalých kvótách na rozdělení migrantů není podle premiéra Bohuslava Sobotky na pořadu dne. „Nemyslím si, že Unie bude chtít znovu přehlasovávat členské státy, které jsou proti,“ řekl v Interview ČT24. Podle Sobotky mají odmítavé stanovisko více než čtyři státy. Česko chce s nimi vytvořit blokační minoritu, aby do budoucna k přehlasování nedošlo.

Podle premiéra by se navíc neměl trvalý mechanismus na přerozdělení uprchlíků schvalovat ve chvíli, kdy se ještě nezačaly realizovat ani jednorázové kvóty. „Nejsou žádné výsledky ani žádné zkušenosti, které by se daly vyhodnotit. Předtím přece není možné schválit trvalý mechanismus, který do budoucna zaváže všechny další vlády, které přijdou,“ upozornil.

Proti jednorázovému rozdělení 120 tisíc uprchlíků v září hlasovalo vedle Česka i Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Trvalé kvóty ale podle Sobotky odmítá více států než jen tyto čtyři. A to zejména za situace, kdy není zajištěna vnější ochrana Schenghenu a není stále zřejmé, jakým způsobem budou vraceni migranti, kteří azyl nedostanou.

Ani dvacet žalob problém nevyřeší

Už dříve premiér zmínil, že proti je i Polsko, podporu chce ale Česko hledat i u některých baltských a skandinávských států a možná i na jihu Evropy. „Naším cílem je vytvořit dostatečnou blokační minoritu, aby k přehlasování nedošlo,“ dodal Sobotka. Česko je podle něj připraveno se o uprchlíky postarat, ale trvá na dobrovolné bázi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Česká vláda stále upozorňuje, že trvalé kvóty migrační vlnu nezastaví. Slovensko kvůli tomu podalo i žalobu. V případě zvyšování kvót k tomu vládu vyzval i prezident Miloš Zeman.

Česko se ale podle premiéra soudit nebude, aby nebylo v izolaci: „Žaloba problém nevyřeší. I kdybychom jich podali dvacet, tak 10,5 milionu lidí, kteří odešli nebo utíkají ze Sýrie před válkou, která navíc eskaluje, bude chtít v průběhu dvou, tří let stejně přijít do Evropy.“

„Kvóty jen odvádí pozornost, od toho, co by se v rámci migrace mělo řešit,“ upozorňuje premiér. Poukazuje na schenghenský systém, který podle něj není na náhlé migrační vlny připravený. V okrajových zemích například není žádná infrastruktura, která by tisíce běženců byla schopná zachytit. „Pravidla se musí upravit, ale než se upraví, tak patříme mezi země, které se je snaží důsledně dodržovat,“ dodal.

Musí zmizet chaos, kdy tisíce lidí prochází nekontrolovaně Evropou.
Bohuslav Sobotka
premiér

Česko proto podle premiéra podpoří jen systém, který bude funkční, ne ten, „který si na to bude pouze hrát“. „Takový systém, aby Česká republika mohla rozhodnout o tom, o kolik lidí jsme z hlediska našich kapacit a možností zaměstnání se schopni postarat.“ 

Vláda proto bude požadovat například přijímací centra pro uprchlíky na hranicích Schenghenu, kde se bude rovnou rozhodovat, zda mohou dostat azyl, nebo ne. Námořní operace proti pašerákům by se pak podle premiéra mohla rozšířit i na území mezi Řeckem a Tureckem.

Pokud nedojde ke klíčovým opatřením, pak bude podle Sobotky trvat migrační proud několik let a do Evropy může přijít několik milionů lidí. „My v tuto chvíli nemáme kapacity a infrastrukturu, abychom je byli schopni rychle integrovat,“ uzavřel.