Kvůli občanskému zákoníků výrazně ubylo pitev - ministerstva to chtějí změnit

Události: Kvůli občanskému zákoníků ubylo pitev (zdroj: ČT24)

Kvůli novému občanskému zákoníku poklesl počet pitev až o 90 procent. Podle stávajících zákonů je teď k pitvám nutný předchozí souhlas zemřelého – jenže nemocnice považují za neetické požadovat ho od pacientů. Změnu proto chystá jak ministr spravedlnosti, tak ministerstvo zdravotnictví.

V pražském ústavu patologie dříve pitvali asi pět stovek dospělých ročně, teď se tam ale provádí jen 50 pitev. Podle odborné společnosti patologů současná praxe zásadně brzdí vzdělávání nových kolegů - problémy mají lékaři, kteří potřebují získat atestaci, i medici. Podle Ctibora Povýšila se teď během výuky dostanou na pitevnu jednou do měsíce, dříve to ale bylo třeba každý týden.

Praxe se změnila od ledna 2014, tedy s novým občanským zákoníkem. „A priori je předpokládáno, že pokud člověk nedá za života souhlas s pitvou, tak s pitvou nesouhlasí. Pitva se provádí jenom u těch zemřelých, u kterých je zákonem přikázána,“ vysvětluje předseda Společnosti českých patologů Aleš Ryška.

Právě to chce změnit ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který chce větu o nutném souhlasu z občanského zákoníku úplně vypustit. 

A změnu chystá i ministerstvo zdravotnictví. Teď mohou lékaři bez souhlasu vedle nařízených soudních pitev, kde je podezření na trestný čin, pitvat také těhotné ženy nebo děti a mladistvé do 18 let. Ministerstvo chce ale tento výčet rozšířit: „Předpokládáme, že by nebyl nutný souhlas pro případ ověření diagnózy,“ uvedla náměstkyně Lenka Teska Arnoštová. V nejbližších měsících prý bude ministerstvo předkládat novelu zákona o zdravotních službách.  

Vydáno pod