Muslimská obec neuspěla, soud se žalobou na zásah policie odmítl zabývat

Policejním zásahem v muslimské modlitebně a dalších budovách v Praze v době pátečních modliteb se soud nebude zabývat. Ústředí muslimských obcí podalo žalobu a chtělo, aby pražský městský soud prohlásil akci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu za nezákonnou.

Městský soud se podle mluvčí Markéty Puci žalobou Ústředí muslimských obcí nezabýval a odmítl ji. Žaloba směřovala na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, pražské policejní ředitelství a ředitelství cizinecké policie. Soud původně měl žalobu projednat veřejně, policisté i muslimská obec si ale vyžádaly neveřejné jednání.

Mluvčí soudu zatím nezná důvod odmítnutí. Podle soudního řádu je možné učinit tak, pokud žalující strana nedodrží termíny (podá návrh předčasně či opožděně), anebo když je návrh nezákonný.

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě loni v dubnu. Stalo se tak v době pátečních modliteb a jejich účastníci – mimo jiné zahraniční diplomaté – si poté stěžovali na údajnou přílišnou razanci policistů. Ti měli přítomné nutit ležet obličejem k zemi a mířit na ně zbraněmi. Podle policejní prověrky ale proběhl zásah před zahájením modliteb, policie tak tvrdí, že je nemohla narušit.

Po zásahu policisté obvinili bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku ze zločinu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Údajně šířil radikální islámskou knihu. Žalobci však následně tuto kauzu vrátili policii k došetření.