Český šéf Lékařů bez hranic: Je příšerné, pokud USA bombardovaly nemocnici kvůli podezření

Ředitel české pobočky Lékařů bez hranic (MSF) ostře odsoudil nálet na nemocnici v afghánském Kunduzu, při němž zemřelo 22 lidí, včetně pracovníků MSF. „Pokud by americké a afghánské bezpečnostní síly říkaly, že mohou vybombardovat funkční nemocnici, ve které je 180 lidí, jen proto, že si myslí, že jsou tam Talibanci, tak je to úplně příšerné,“ uvedl Pavel Gruber, který byl hostem Interview ČT24.

Útok na nemocnici MSF v Kunduzu by mohl být podle generálního ředitele organizace Christophera Stokese válečným zločinem. Lékaři bez hranic proto požadují nezávislé mezinárodní vyšetřování.

Gruber: Obvinění je nechutné

Z prohlášení afghánské vlády vyplývá, že americké a afghánské jednotky nemocnici bombardovaly vědomě kvůli podezření, že se uvnitř ukrývají příslušníci Talibanu. „Jsme rozčíleni a znepokojeni z toho, že v dnešní době je možné provést bezprecedentní a šílený útok na jedinou fungující nemocnici ve městě,“ reagoval Pavel Gruber.

Obvinění, že se v nemocnici mohli ukrývat Talibanci, navíc důrazně odmítl. „Vylučujeme to, obvinění je nechutné, není to pravda,“ prohlásil Gruber. Ozbrojenci prý v objektu nemohli být z několika důvodů, jedním je přísný zákaz vstupu se zbraní.

Pavel Gruber: Je to bezprecedentní a šílený útok (zdroj: ČT24)

„V Kunduzu, stejně jako v každém jiném projektu Lékařů bez hranic, platí přísný zákaz vstupu se zbraní. I v afghánské kultuře, kde je nošení zbraně relativně běžná věc. Každý, kdo do areálu nemocnice vstupuje, musí zbraně odevzdat na vrátnici,“ řekl Gruber.

Všechny strany konfliktu si navíc musely být vědomy, že na místě pracuje nemocnice: „Všechny bojující strany měly kompletní GPS souřadnice všech našich objektů. Naposledy jsme je aktualizovali v úterý 29. září, čili tři dny před útokem. Ta nemocnice v Kunduzu funguje čtyři roky. Všichni vědí, kde se nachází nemocnice Lékařů bez hranic.“

V sobotu 3. října zasáhlo traumacentrum Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu vzdušné bombardování. Dvanáct spolupracovníků organizace při útoku zahynulo, mezi 37 vážně raněnými bylo 19 pracovníků Lékařů bez hranic. Nemocnice je nefunkční a byla uzavřena, podle Grubera je nepravděpodobné, že bude provoz obnoven.

Pro uprchlíky je Libye cesta peklem

Lékaři bez hranic pomáhají ve zhruba sedmdesáti zemích po celém světě. V současnosti se věnují také péči o nemocné uprchlíky, kteří směřují do Evropy. Působí v Chorvatsku, Srbsku, Itálii, Řecku, Maďarsku a také na dvou lodích ve Středozemním moři.

„Z pohledu migrantů je nejhorší situace v Libyi. Ať s nimi mluvíme v táborech na Sicílii nebo na záchranných lodích, tak ti lidé popisují, že prošli peklem. Říkají, že by se raději utopili, než aby se tam vrátili. Drtivá většina žen, která projde cestou skrz Libyi, je znásilněna. Tato cesta je opravdu ze všech cest do Evropy naprosto nejhorší,“ tvrdí Gruber.

MSF poskytují uprchlíkům akutní, dlouhodobou i psychologickou pomoc. Spekulace o tom, že příliv migrantů pro Evropu znamená výrazné zdravotní riziko, nejsou podle Grubera podložené. „Ta hrozba příliš reálná není. Když mluvíme o uprchlících ze Sýrie, musíme si uvědomit, že Sýrie byla zemí s podobně vyspělým zdravotnictvím, jako má České republika. A většina uprchlíků z Afriky jde z východní Afriky, takže nebezpečí je minimální."

Evropa to musí zvládat mnohem lépe

Obecně je Gruber přesvědčen, že reakce evropských zemí na migrační vlnu není adekvátní: „Jsem přesvědčen, že Evropa je natolik bohatý kontinent, že to musí zvládat mnohem lépe, než jak to zvládá. Když si vezmu počty uprchlíků, které hostí Libanon, Jordánsko, muslimské chudé země, tak my bychom měli být schopni zvládat tu vlnu logisticky mnohem lépe, aby to bylo humánní a zároveň aby Evropa nebyla ohrožena.“