Armáda spásy vrací bezdomovce do práce

Bezdomovci se vrací do práce (zdroj: ČT24)

Armáda spásy rozjela nový projekt, v němž se snaží vrátit bezdomovce zpátky do práce. V Česku je ojedinělý tím, že lidem bez střechy nad hlavou platí i bydlení. Do zaměstnání už nastoupili první zájemci, kteří prošli konkurzem.

Během jednoho měsíce jsme získali 24 životopisů. To je jasný signál, že v těchto lidech je potenciál, jen se dostali na dno a potřebují se odrazit.
Jan František Krupa
Národní ředitel sociálních služeb Armády spásy

Bezdomovci mohou pracovat i v nadnárodní firmě. Záleží jen na tom, zda projdou přijímacím řízením projektu. Armáda spásy přihlíží k chuti vydělávat si, bezúhonnosti žadatelů nebo posuzuje způsob, jakým se dostali na ulici.

Ti, kteří se vrátili do pracovního procesu, si projekt pochvalují. „Vrátil jsem se do života. To, co je na pracovním úřadě nebo na hmotné nouzi, není život,“ říká jeden z bývalých klientů Armády spásy.

Firmy reagují na zaměstnávání bezdomovců kladně. Některé z nich chtějí na rok přijmout až dvacet z nich. Do budoucna počítají s rozšiřování kapacity i se smlouvami na dobu neurčitou. Neziskové organizace doufají, že se inspirují i další společnosti a k projektu se přidruží.

V současnosti mohou lidé žijící na ulici pracovat ve výrobě, v administraci, jako konstruktéři. Mezi bezdomovci jsou také občané s právním vzděláním.

Začlenit se znovu do procesu pomáhají lidem sociální pracovníci. Před nástupem je na vše připravují v azylových domech.

Ministerstvo práce eviduje zhruba 300 tisíc bezdomovců, z toho pět tisíc z nich pracuje legálně. Další si přivydělávají brigádně bez smlouvy.

Vydáno pod