Prevence – půl zdraví, říkají lékaři a startují očkování proti chřipce

Reportáž: Lékaři začínají očkovat proti chřipce (zdroj: ČT24)

Lékaři začínají očkovat proti chřipce. Vakcín má být letos dostatek a látka si poradí i s mutací, která v loňském složení chyběla. Cena očkování se pohybuje kolem tří set korun a lidem nad 65 let ho hradí pojišťovny; lékaři ovšem tuto cestu prevence doporučují všem.

„Očkuje se s dostatečným předstihem, než chřipková epidemie začne. V naší ordinaci očkování směřujeme na měsíce říjen a listopad,“ uvedla praktická lékařka Ethel Ludvíková z Medicina centra.

Podle České vakcinologické společnosti bude letošní sezona chřipky standardní a pro očkované pacienty mírnější než minulá; loni totiž v průběhu sezony virus mírně zmutoval, účinnost vakcinace tedy klesla. Letošní vakcína by si s ním poradila. Vakcína, kterou už v těchto dnech mají lékaři v ordinacích, se vyvíjela několik měsíců, a to právě podle viru chřipky, který zmutoval na konci loňské sezony.

Dva tisíce úmrtí skrytých za jinými případy

Na chřipku a její komplikace umírá podle Romana Chlíbka z vakcinologické společnosti skoro dva tisíce lidí ročně; hlášených případů je ale mnohem méně, jako příčina smrti se totiž hlásí například zápal plic nebo jiná komplikace chřipky, ne chřipka sama. Jde o nemoc sezonní, nejvíc nemocných je během ledna a února.

Nejohroženější skupinou jsou senioři. „Zejména pokud mají další rizikový faktor, jako je například kardiovaskulární choroba nebo porucha imunitního systému, tak jsou kategorií nejrizikovější,“ doplnil předseda českých vakcinologů Roman Prymula.

Další ohroženou skupinou jsou těhotné ženy, zejména ve třetím trimestru, poslední rizikovou skupinou jsou děti do dvou let. Podle lékařů by ale očkování proti chřipce neměli podcenit ani mladí lidé, a to zejména ti s chronickým onemocněním.