Policie ukončila další větve kauzy Nagyová: Údajnou korupci exposlanců i krácení daně

Kriminalisté ukončili vyšetřování případu údajného uplácení v Poslanecké sněmovně a krácení daně v kauze Nagyová. České televizi informaci poskytl Rostislav Bajger, státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„Dá se říct, že vyšetřování bylo ukončeno a obvinění nyní můžou přistoupit během měsíce k seznamování se spisem,“ sdělil Bajger.

Vrchní státní zastupitelství se v srpnu rozhodlo urychlit oba případy a vyloučilo je k samostatnému řízení. Všichni obvinění si proti tomu podali stížnost, kterou Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo.

Dojednávání „trafik“ a nepřiznané dárky

Tato část kauzy se týká údajné korupce v souvislosti se složením mandátů tří někdejších poslanců ODS – Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy – a nezaplacení daně z více než třiceti různých darů, které Nagyová (nyní Nečasová) obdržela jako ředitelka kabinetu tehdejšího premiéra.

Zatímco u jmenované trojice zakázal další stíhání Nejvyšší soud, obvinění z podplácení zůstalo Nagyové, Petru Nečasovi a exnáměstkovi ministerstva práce Jiřímu Bočkovi. Všichni se měli domlouvat na tom, jaká místa trojici rebelujících poslanců a nebo jejich blízkým zařídí.

Policie pak viní Nagyovou, že nezaplatila daň z více než třiceti různých darů v celkové hodnotě deset milionů korun, které dostala v letech 2012–2013 jako ředitelka kabinetu tehdejšího premiéra Nečase. Stát ji viní, že jej připravila na daních o 736 tisíc korun, za což jí hrozí až osmiletý trest.